paasconcert Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi

28-02-2018

Kasteel Huis Bergh is zondag 18 maart het decor van een bijzonder paasconcert, Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736).

Het Stabat Mater is een van de beroemdste middeleeuws-Latijnse liederen dat omstreeks 1300 geschreven werd ter ere van de Heilige Maagd Maria, staande onder het kruis van Jezus. Het is genoemd naar de beginwoorden van het lied, Stabat mater dolorosa (Nederlands: 'De moeder stond bedroefd').

Pergolesi kreeg de opdracht een nieuw Stabat Mater te componeren, ter vervanging van dat van Alessandro Scarlatti, dat in Napels jaarlijks op Goede Vrijdag werd uitgevoerd. Het is een van de mooiste, meest indringende stukken muziek uit de religieuze klassieke muziek. Het stamt uit 1736.

Ook zal op deze middag het Bach Concerto 1052r & 1044 ten gehore worden gebracht.

Het Stabat Mater wordt uitgevoerd door het kamerorkest Kamerata Stradivarius, opgericht in 2010. Het orkest treedt op in gevarieerde bezetting, afhankelijk van het repertoire. Violist Razvan Stoica heeft als concertmeester de artistieke leiding over het orkest.

Het concert begint om 16.00 uur. Ambassadeurs van Bergh in het Zadel hebben recht op twee toegangskaarten. Deze kaarten kunnen tot uiterlijk 9 maart per email gereserveerd worden op ambassadeur@berghinhetzadel.nl