Reünietocht 2018: Bergh in het Zadel gaat naar Leipzig

04-06-2018

De 9-daagse fietstocht in 2019 gaat definitief naar Leipzig en terug. De tocht gaat over 1.282 kilometer met maar liefst 11.734 hoogtemeters, dat wil zeggen: bijna twaalf kilometer klimmen. Aanvankelijk lag het in de bedoeling naar Dresden te rijden, maar dat bleek, gezien de vele beklimmingen een onmogelijke klus, dus werd overgeschakeld op Leipzig.

Routecoördinator Hans Tornij gaf zaterdag, na afloop van de grote trainingstocht over ruim 180 kilometer, bij Het Heuveltje in Beek uitleg over de nieuwe route en hij maakte het meteen duidelijk: "De tocht blijft heel zwaar, ook al is nu voor Leipzg gekozen!"

Het vertrek is gepland op vrijdag 24 mei van volgend jaar. Dan gaat het ’s morgens al vroeg van ’s-Heerenberg naar Bielefeld. In die eerste 195 kilometer zitten meteen al 1.090 hoogtemeters; de tweede dag gaat van Bielefeld naar Braunschweig over 181 km en 1.522 hoogtemeters. Een dag later gaat het op zondag naar Halle 167 km en 1.000 hoogtemeters. Op dag viert komt Leipzig in zicht en is het einddoel Kretschau net onder Leipzig dat bereikt wordt na 113 km en 'slechts' 617 hoogtemeters.

Vanaf Kretschau wordt de terugreis aanvaard naar Taumbach een tocht van 140 km en 1.812 hoogtemeters en vervolgens vandaar naar Bad Hersfeld (102 km en 1.339 hm). Dan gaat de groep Hollandse fietsers richting een wat bekender gebied, namelijk van Bad Hersfeld naar Winterberg. 128 kilometers met maar liefst 2.092 hoogtemeters. Ook de etappe van Winterberg naar Dülmen is een pittige over 168 km en 1.729 hm. De laatste etappe is een ‘makkie’ van Dülmen naar ’s-Heerenberg, slechts 90 km en maar 550 hoogtemeters, maar als ze aan die etappe beginnen hebben de renners en rensters al 1.190 kilometer in de benen en is er 11.184 meter geklommen.

Fysiotherapeut Bart Kruijt waarschuwde de renners dat het volgend jaar een loodzware opgave wordt, de zwaarste tocht van Bergh in het Zadel ooit. "Ik wil jullie op het hart drukken om ontiechelijk veel te fietsen. Drie keer in de week 60 kilometer is echt niet voldoende. Ga bijvoorbeeld als voorbereiding een paar keer in groepjes naar het Sauerland," aldus Bart. Wilbert Esselink, die voorzitter Theo Mijnen verving, wees nog eens op de mogelijkheid om met de Grenslandrijders mee te trainen.

Onderzoek

Onder de fietsers van afgelopen zaterdag waren ook dr. Frank van Leeuwen van het Radboudumc en dr. Roland Kuiper van het Prinses Máximacentrum voor kinderoncologie in Utrecht, de twee leiders van het project waar volgend jaar voor gefietst wordt: therapie-resistentie acute leukemie bij kinderen.

Dr. Laurens van der Meer één van de onderzoekers in het centrum in Utrecht was naar Beek gekomen en gaf heel duidelijk uitleg over het doel van het onderzoek naar de oorzaak dat sommige kinderen ongevoelig zijn voor chemo door fouten in hun DNA en wel in hun Ikarus-gen. Zij hebben veel meer chemo nodig, vaak te veel zelfs en dat wordt hen vaak fataal. Door het verzamelen van enzymen wil men zoeken naar een combinatie van medicijnen, die wel werken.

 

Trainingsrit

Zaterdagmorgen om half negen gingen 83 renners en vijftien begeleiders van start voor een trainingsrit over 183 kilometer – zonder hoogtemeters – door de Achterhoek tot in Enschede en vandaar  terug naar Beek. Er waren behoorlijk veel nieuwelingen bij, waardoor soms de koers wat hectisch verliep. Minder gewend om in een groot peloton te fietsen werd er soms onnodig geremd waardoor er gaten vielen die weer gedicht moesten worden. Gelukkig verliep de tocht zonder echte calamiteiten. Alleen wegkapitein Harrie Derksen kwam kort na de start ten val, Toen was het even wég kapitein, maar zijn val bleef zonder erg. Doordat het wegdek vochtig was, waren er vrij veel lekke banden. Het overkwam ook Bert Willems en Frank Siemerink, die echter de weg naar de volgende stop binnendoor kenden en ruim drie kwartier eerder dan het peloton bij schietclub ’t Weideke in Rietmolen aankwamen en daar naar het soms oorverdovende geknal van de kleiduivenschutters konden luisteren. De lunch daar was door een communicatiefoutje wat krap bemeten. Bij terugkeer in Beek kreeg iedereen daarom een extra broodje kroket. De eerste stop zaterdag was bij Café Kerkemeijer in Rekken, tegenover de prachtige Piepermolen. Renners en begeleiders werden daar vergast op koffie met appelgebak.

Volgend jaar zullen naar verwachting negentig renners de grote tocht gaan fietsen. Na 11 juni a.s. wordt bekend welke reservefietsers voor de tocht geplaatst worden. Zij zullen net als alle andere renners € 1.500 sponsorgeld binnen moeten brengen en bovendien € 850 aan kleding- en reiskosten op moeten hoesten. Bij Bergh in het Zadel betaalt iedereen zijn eigen kosten, alle inkomsten gaan naar het kankeronderzoek.


Foto rechts: Dr. Laurens van der Meer geeft uitleg over het grote onderzoeksproject van Bergh in het Zadel
(foto's Robin Sommers)

Een selectie van de foto's van deze dag vindt u in de fotomap.