Monstertocht 2019 krijgt gestalte

30-03-2018

De vierjarige fietstocht die voor volgend jaar gepland staat en als doel heeft geld inzamelen voor onderzoek naar Therapie-resistentie acute leukemie bij kinderen, krijgt steeds meer gestalte. Routecoördinator Hans Tornij heeft niet alleen de route compleet uitgestippeld, maar is ook al druk doende om de benodigde vergunningen binnen te halen. De volgende grote klus was het vinden van overnachtingsruimte voor zo’n 120 personen. Deze zijn op één na allemaal geboekt. Tonny Heijink heeft zich hiermee bezig gehouden en jeugdherbergen gezocht en gevonden, waar de hele caravaan kan overnachten.

In concept heeft Hans Tornij de rit van ruim 1400 kilometer al op papier gezet: "De routes van alle negen etappes staan in grote lijnen vast. Nu gaan drie ploegen van twee man op pad om de etappes te rijden en te controleren. Die koppels zijn: Bennie en Henk Wenting, Jan Veenhof en Robin ter Beest en Bert Veltman en Frank Verhagen. Er zijn negen etappes en ieder koppel neemt er drie voor haar rekening.”  De ‘verkenners’ kijken onderweg ook uit naar plaatsen waar zo’n grote groep elke dag een koffie- of lunchpauze kan houden. Dat gebeurt in overleg met Tonny Heijink.

Enorme klus
Niet alleen voor Hans Tornij is de rit een flink karwei, maar ook voor de renners wordt het een gigantische klus. Fysiotherapeut Bart Kruijt gaat met tips de deelnemers hierop voorbereiden. Ook de gehele tocht duurt een dag langer dan de vorige keer. Hans: “Aangezien het een flinke tocht is qua kilometers vertrekken we al op vrijdag 24 mei vroeg in de morgen en komen zaterdag 1 juni om ongeveer twee uur ’s middags terug in ’s-Heerenberg. Het wordt een zware tocht; zowel de afstanden zijn flink en er zitten ook etappes in met heel veel klimwerk.

Essentieel
De begeleiding van de tocht is essentieel. Het binnenhalen van de vergunningen is al geen sinecure, laat de voorzitter van de routecommissie weten: "Als die binnen zijn, gaan we kijken of we ook begeleiding kunnen krijgen. Als er geen politie mee gaat, moeten we alles zelf doen, maar dat is bijna ondoenlijk. Met de vergunning in de hand ga je dan in overleg met de politie in de desbetreffende bondslanden. Eventueel wordt de voorzitter van de Deutsche Krebshilfe ingeschakeld, en ook burgemeester De Baat van Montferland."

De tocht voert door zes verschillende deelstaten en van al die landen moet Hans Tornij apart een vergunning zien te krijgen. Ieder ‘Bundesland’ heeft haar eigen wetten en regels. Wat in het ene Bundesland mogelijk is, kan in het buurland wel taboe zijn.

Routeschema
In 2019 trekt namelijk een caravaan van ’n kleine honderd renners en een flink aantal volgers door Duitsland. De fietstocht naar Dresden en terug, die de toepasselijke naam Bergh-Dresden-Bergh heeft gekregen, omvat ruim 1400 kilometer, verdeeld over negen etappes. De eerste etappe gaat van ’s-Heerenberg naar Bielefeld (190 km), van Bielefeld gaat het naar Braunschweig (179 km), van Braunschweig naar Halle (182 km) en vandaar naar Dresden (181 km).

De terugreis begint in Dresden met de vijfde etappe naar Kretzhau (160 km), vandaar gaat het naar Eisenach (166 km), dan naar Winterberg (187 km), waar de Barghse Jonges mogelijk een concert gaan geven. Vervolgens gaat het naar Dülmen (162 km). De slotetappe voert van Dülmen naar ’s-Heerenberg en is ‘slechts’ 113 km lang. Daar zal renners en begeleiders ’s middags een warm onthaal geboden worden.

Logo
Hans van Essen uit Garderen is druk bezig met het ontwerpen van logo en kleding van de tocht. Centraal daarbij staan de Pancratiuskerk in ’s-Heerenberg en de basiliek in Dresden. Tussen de twee kerken een renner van Bergh in het Zadel, die één van de vele heuveltjes beklimt.