Bergh in het Zadel bezoekt Radboudumc

18-06-2018

Op vrijdag 15 juni bezocht een delegatie van Bergh in het Zadel de Oncologie-afdeling van het Radboudumc en kreeg daar een rondleiding en werden er enkele lezingen gegeven. Duidelijk werd dat de giften van Bergh in het Zadel goed terecht gekomen zijn en nu al duidelijke resultaten hebben opgeleverd.

De groep, die bestond uit Ingrid Nuhaan, Monic Rootinck, Michel Moll, Sjaak Reumer, Robin Sommers, Wim, Gerard en Hiske Hendriksen, Wilbert Esselink en Ankie Kramer, werd begroet door Prof. dr. Paul Smits, vice-president van het bestuur van Radboudumc. "Bergh in het Zadel heeft significant bijgedragen aan onderzoeken naar kanker en ik hoop dat de contacten tussen Nijmegen en ’s-Heerenberg lang stand zullen houden," aldus Prof. Smits.

Onderzoek behandeling darmkanker
Na de lunch was het de beurt aan Prof. dr. Hans de Wilt die in één van de vele collegezalen een lezing gaf over ontwikkelingen van rectrumsparende behandelingen van darmkanker, die jaarlijks bij 15.000 patiënten voorkomt. Huidkanker telt nog 300 meer gevallen per jaar, borstkanker 14.600 patiënten, longkanker 11.900 en prostaatkanker 9.900. Enorme aantallen waarbij de meeste patiënten ouder dan 55 jaar zijn. De belangrijkste risicofactoren om kanker te krijgen zijn roken, overgewicht, dieet, diabetes mellitus en familiaire factoren.

Door de onderzoeken wordt niet meer lukraak geopereerd en de endeldarm en de sluitspieren weggehaald waarna er een stoma aangebracht moet worden. Er wordt eerst gekeken bij wie de tumor na bestraling en chemohelemaal verdwijnt en ook na nauwkeurige controle wegblijft. Prof. dr. De Wilt: "We hebben grote stappen gemaakt, maar we zijn er nog niet!"

 

Pijnsein bij kanker
Eén van de door Bergh in het Zadel gefinancierde onderzoeken die enorme resultaten heeft opgeleverd is het ‘Pijnsein bij kanker-onderzoek’, uitgevoerd door Dr. Yvonne Engels en Dr. Kees Besse. Zij constateerden dat oncologen te weinig doen met pijnregistratie, terwijl ze wel weten hoe het moet. Dankzij hun inzet is pijnmeting landelijk nu 3x daags verplicht en moet dit ook bij bezoek aan een polikliniek ter sprake komen. Ook in het buitenland wordt dankzij Dr. Engels en Dr. Besse pijnregistratie steeds meer toegepast. Dit had allemaal niet gerealiseerd kunnen worden zonder onze bijdrage.

Onderzoek naar alvleesklierkanker
Dr. Erik Aarntzen en drs Esther Markus-Smeets verzorgden vervolgens een rondleiding door het laboratoriumgedeelte van de afdeling oncologie. Daarbij kwam de nadruk te liggen op het onderzoek en de behandeling van alvleesklierkanker, een kanker met de slechtste prognose. Nieuwe chemo is nauwelijks effectief en de ziekte wordt vaak pas erg laat ontdekt.

Door middel van foto-dynamische therapie wil men proberen om de fybroblasten, die alvleesklierkanker veroorzaken, dood te maken. Dit onderzoek, voorlopig nog op muizen, gaat in samenwerking met teams in het Duitse Essen en München. Men hoopt zo in de toekomst een nieuwe techniek te vinden, waardoor de effecten van het uitschakelen van fibroblasten onderzocht kunnen worden en de vraag of het ook nadelig kan zijn, kan worden beantwoord.

Laboratorium
Na een bezoek aan een PETscan werd de groep begeleid naar het echte laboratorium, maar eerst moesten beschermende schoenhoesjes en een laboratoriumjas aangetrokken worden. Toen pas liet Esther zien hoe met een radio-actieve lamp testresultaten gemanipuleerd kunnen worden, waardoor ze in sommige gevallen van kleur veranderden.

 

Na afloop van de zeer leerzame middag werd op een van de dakterrassen van het enorme gebouwencomplex in Nijmegen nog een hapje en een drankje genuttigd tijdens een heel informele bijeenkomst.