Zaterdag 5 oktober werd de negende Ambassadeurstref gehouden in Zalencentrum De Gracht in...

" />

Geslaagde Ambassadeurstref 2019

06-10-2019

Zaterdag 5 oktober werd de negende Ambassadeurstref gehouden in Zalencentrum De Gracht in ’s-Heerenberg. Er werd een zeer gevarieerd programma aan de sponsors van Bergh in het Zadel, de Ambassadeurs, aangeboden. Diverse artsen en onderzoekers vertelden over de vorderingen bij het Kankeronderzoek, Robin Sommers presenteerde zijn boek, ‘Bikkels’ met bijzondere foto’s van de renners van Bergh-Leipzig-Bergh en Monic Rotinck verving een zieke Gerard Hendriksen om te vertellen over de laatste golfdag van dit seizoen.

Spreekstalmeester Toine de Ruiter, zoals gewoonlijk in topvorm, gaf als eerste het woord aan Prof. Dr. Hans de Wildt, die goed nieuws had: ,,Veel mensen met kanker zijn inmiddels te helpen met een operatie, daardoor is het percentage dat kanker overleeft, gestegen naar 65 procent. Door DNA-onderzoek is de verloop van de ziekte veel beter te voorspellen. Belangrijk is dat we steeds meer de patiënten laten kiezen welke behandeling ze willen, bestraling of chemo. Het voorspellen is nog steeds lastig, maar het lukt steeds beter, mede door de steun van Bergh in het Zadel.’’

Fietsende doktoren
Vervolgens kwamen Dr. Ronald Kuiper en Dr. Frank van Leeuwen, onderzoekers van het Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht voor het voetlicht. Beiden hebben mee gefietst tijdens de tocht van Bergh naar Leipzig en terug, waar ze prima herinneringen aan hebben. De wisselwerking in het Máximacentrum tussen artsen en onderzoekers spreekt hen bijzonder aan. Ze zijn trots dat het genezingspercentage van leukemie inmiddels opgelopen is tot 90 procent. Frank: ,,De laatste tien procent is heel moeilijk, zeker als de ziekte terug komt. Daar moeten we nog meer onderzoek naar doen en de donatie van Bergh in het Zadel maakt dat mogelijk.’’

Kinderimmunoloog Dr. Marleen Ansems, gepromoveerd in immunologie, doet onderzoek naar de mogelijkheid om immunotherapie te combineren met radiotherapie. Marleen: ,,Daarin staan we nog aan het begin, maar de vooruitzichten zijn goed. We zijn dan ook Bergh in het Zadel erg dankbaar voor de giften uit ’s-Heerenberg. We hebben in Radboudumc krachten gebundeld van experts op het gebied van zowel radiotherapie al immunologie. In Nijmegen wordt deze nieuwe veelbelovende onderzoekslijn verder uitgebreid.’’

Mathijs Lansing van Varia Media vertoonde een door hem gemaakte film over een bezoek aan het Máximecentrum, waar hij een rondleiding kreeg door Dr. Frank van Leeuwen. Ook vertoonde Mathijs een korte samenvatting van beelden uit Bergh-Leipzig-Bergh.

Eerste Ambassadeur
Wim Hendriksen, die blij was dat zoveel Ambassadeurs naar de jaarlijkse Tref waren gekomen, kwam ook aan het woord. Hij mocht het eerste exemplaar van ‘De Ambassadeur’, het magazine van Bergh in het Zadel aanbieden aan burgemeester Peter De Baat van de gemeente Montferland. Een magazine met heel veel aandacht aan de fietstocht van afgelopen zomer naar Leipzig en terug.

Ook een ander boek werd onder de aandacht gebracht. Dat gebeurde door de samensteller zelf. Fotograaf Robin Sommers heeft een fotoboek samengesteld, getiteld ‘Bikkels’, met allemaal bijzondere foto’s in zwart-wit van de fietsers die meegereden hebben in de monstertocht van Bergh naar Leipzig en terug. Het boek omvat 100 pagina’s, hardcover met luxe omslag, formaat 15x51 cm gebonden. Het kost 25 euro per boek. De opbrengst gaat naar Bergh in het Zadel. Bestellen kan via een speciale website: www.bikkelshetboek.nl of via email bestellen@bikkelshetboek.nl.

De vele aanwezige sponsors en gasten konden zich na afloop van de bijeenkomst vergasten op een prima door De Gracht verzorgd buffet.

Foto’s: Martie Seesing en Robin Sommers