‘s-Heerenberg heeft er een winkeltje bij. Vrijdag 1 november opende Willem’s Winkeltje haar...

" />

Bestuurskamer voor Bergh in het Zadel

03-11-2019

‘s-Heerenberg heeft er een winkeltje bij. Vrijdag 1 november opende Willem’s Winkeltje haar deuren aan de Molenstraat in ’s-Heerenberg, vlak naast het pand van Hip & His, coffee, tea & giftshop. Geen toeval, want Wim Hendriksen, die het lintje mocht doorknippen, is de vader van Hiske. Samen hebben ze nu het voormalige pand van Bakkerij Gunsing in gebruik genomen. Hiske al precies een jaar geleden. Wim dus sinds afgelopen vrijdag.

De opening van Willem’s Winkeltje in antiek en vintage is een aanwinst voor ’s-Heerenberg. Niet alleen bestond er in de grensplaats nog geen antiekwinkel, maar het is ook een aanwinst om de leegstand in ’s-Heerenberg verder te stoppen.

Wim Hendriksen is een echte verzamelaar. Op zijn vele reizen kocht hij bij wijze van spreken ‘alles wat los en vast zat’, als het maar oud en authentiek is. Daarnaast struinde hij alle mogelijke beurzen en vlooienmarkten af, op zoek naar spullen die in zijn verzamelingen pasten. Ooit lang geleden begonnen met een dekenkist, heeft Wim een prachtige verzameling oude schilderijen, koperwerk, meubels en kasten, porselein, Delftsblauw aardewerk, tin, glaswerk, merklappen, landkaarten en antiek speelgoed opgebouwd.

De dekenkist is een verhaal apart. Vele jaren geleden – hij woonde nog thuis - kwam hij als vertegenwoordiger bij een boer en zag daar een antieke eikenhouten dekenkist staan. Hij vroeg of hij die niet mocht hebben. Dat mocht, maar dan wilde de boer er wel een houten kist voor terug hebben. Dat regelde Wim en hij gaf de boer een tientje voor de kist. Hij liet hem opknappen en verkocht hem voor honderd gulden aan… zijn moeder.

Toen Hiske in het grote pand van Gunsing ruimte over had, besloot Wim zijn enorme collectie daar onder te brengen en tegelijkertijd een winkeltje te beginnen. Een prachtige ruimte met prachtige dingen. Op de openingsdag bracht een bloemist twee koperen voorwerpen binnen, opgemaakt met prachtige kunstbloemen. De voorwerpen waren pas echt bijzonder. Een koperen druivenplukkers-mand en een enorme koperen bokaal. Meteen werd er in het winkeltje een plek ervoor vrij gemaakt.

De antiekhandel gaat niet ten koste van Bergh in het Zadel. Dat blijft Wim’s grote passie. Sterker nog: de winkel is buiten winkeltijd bestuurskamer van Bergh in het Zadel. Daar kan vergaderd worden. Een plaquette op de buitenmuur geeft dat ook aan.

De antiek- en vintageshop is geen continu gebeuren. De winkel is op elke donderdag en zaterdag geopend van 14.00 tot 16.00 uur. Dan is doorgaans Wim zelf aanwezig en mocht hij een keer verhinderd zijn, dan kan Hiske de honneurs waarnemen. Omgekeerd is dat het zelfde: als Hiske er niet is, dan komt er een vervanger. Wim ziet zichzelf nog niet als vervanger achter de toonbank bij Hiske staan om een High Tea klaar te maken, maar wie weet: niets is hem te dol.

Foto’s Robin Sommers