Zevende tocht 2011

 

Datum: van 28 mei t/m 5 juni 2011
Route: De Oranjetocht door Duitsland
Afstand : 1174 km (12.000 hm) in 9 dagen
Opbrengst : €630.000 incl.andere evenementen en donaties
Deelnemers : 75 fietsers en 20 begeleiders

Doel : Minder pijn bij kanker. Onderzoeksproject PIJNSEIN bij kanker in zeven regionale ziekenhuizen


Reisverslagen

Etappe 9 Elmpt - 's-Heerenberg

Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelZondag 5 juni 2011: Na het voor bijna alle renners, een paar "happy few" uitgezonderd, dramatische avondeten hebben de meeste renners opmerkelijk goed geslapen. De stemming is opperbest, ook het eveneens dramatische en zeer Engels ontbijt drukt de pret niet. Het ontbijt is immers totaal in de lijn van het avondeten en we gaan naar Jan an der Fähr, een restaurant wat bij de meeste wielrenners bekend is van de reusachtige en lekkere stukken appeltaart!

We worden om 9:30u weggeschoten door de burgemeester van de regio Elmpt (dit is niet de juiste naam, maar onze voorzitter kon gisteren de naam van de gemeente al niet uitspreken dan ondernemen wij maar geen poging om de naam op te schrijven, wat zeker tot een onjuiste naam zou leiden). We ruiken de stal! Zeker nadat de "Polizei" niet oplet en zo'n 8 kilometer fout rijdt, gooit het peloton het tempo omhoog om zeker op tijd bij de enige en laatste pauze van deze tocht te zijn. Niemand maakt hier bezwaar tegen!

Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelZonder problemen bereiken we kort na 12:00u de pauze bij Jan an der Fähr, maar helaas is de beroemde appeltaart niet bekend bij de organisatie en is er hier voor "Kaffee mit Brötchen" gekozen en een lunchpakket vanuit de Engelse kazerne (de inhoud zullen we verder niet verklappen maar er zit een bruikbare Mars en een flesje water in, maar de reden dat er weinig goede Engelse wielrenners zijn moet toch voornamelijk in het Engelse voedsel gezocht worden).

dag 9 Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelStrak om 12:45u staat het peloton al klaar om de resterende 32 kilometer van deze tocht te voltooien. We rijden nog steeds een rap tempo waardoor we toch teveel voor op het tijdsschema raken en noodgedwongen stoppen we met de hele karavaan op de parkeerplaats onderaan de brug bij Emmerich. We mogen zeker niet voor 14:00u 's-Heerenberg binnenrijden! 

Motoragent Teun maakt van de gelegenheid gebruik om alle renners en de tourkaravaan te bedanken voor de geweldige week! Wij bedanken Teun, Hans, Harry, Vincent, Peter en Tonny voor hun superbegeleiding, nergens werd het peloton gehinderd door verkeer of andere obstakels. We zijn superveilig deze tour doorgekomen, er is altijd goed gewaarschuwd voor slecht wegdek of obstakels! Nogmaals bedankt heren!

dag 9 Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelEindelijk gaan we weer verder en kort na 14:00u rijden we blij, voldaan en gelukkig onder de finishboog door, onder een luid applaus van de vele toeschouwers en familieleden. Het vult ons met trots en alle pijntjes en pijn van deze zware tocht wordt ontzettend verzacht door dit mooie en ontroerende welkom!

De recordopbrengst is gigantisch (€ 630.000,--) en onze eigen Wim Hendriksen wordt door burgemeester Ina Leppink koninklijk onderscheiden met een toepasselijk oranje lintje! Er gebeurt weer teveel om te beschrijven, de cheque wordt uitgereikt, de burgemeester spreekt mooie woorden en de Barghse Jonges geven weer een geweldige show. Gelukkig wordt alles weer door Optimaal FM, Graafschap TV en ontelbare fototoestellen vastgelegd. Vanavond is er voor de renners, begeleiders en partners een buffet georganiseerd in Beek. 

Dagtotalen: 104 kilometer, 207 hoogtemeters, totale fietstijd 3:30 u en een gemiddelde snelheid van 29,7 km/u. 

Uit het peloton:

 • Vlak na de start in Elmpt rijden we voor bij het plaatselijke schuttersgilde en bijbehorende harmonie. "Vandaag bij de finish worden we ingehaald door Harmonie Crescendo." "O ja? Kunnen die zo hard fietsen dan?"
 • Op het Marktplein in 's-Heerenberg heeft zich een enorme menigte verzameld om de renners welkom thuis te heten. "Hoi schat fijn dat je er weer bent!!" Waarna er gevraagd wordt of een bepaalde renner ook is aangekomen: "Ik denk het wel want hij schept altijd twee keer op."

Etappe 8 Bad Münstereifel - Elmpt

dag 8 Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelZaterdag 4 juni 2011: Afgelopen nacht hebben de meeste renners in het jeugdhotel geslapen, hoewel een aantal renners vroeg gebracht worden door familie of een taxi omdat ze "elders" hebben geslapen. Deze jeugdherberg heeft goede faciliteiten, helaas was het eten van gisteravond onder de maat. Gelukkig hebben de meeste renners dit ingehaald in het centrum van Bad Münstereifel waar er een grote keuze is aan diverse leuke eettentjes. 's-Avonds er in ieder geval een boel "Rammie Dammie" geweest met de nodige dorstlessers!

dag 8 Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelEnkele renners denken erg licht over deze etappe, wat in beginsel ook wel juist is maar helaas geldt dit niet voor de eerste 40 kilometer! Zodra we bij Bad Münstereifel wegrijden hebben we te maken met een behoorlijke steile beklimming waar er fors geschakeld wordt en menig lichaam nu begint te protesteren en te kraken, de fietsen houden het beter vol! Na deze eerste 40 kilometer hebben we een pauze, inmiddels is de temperatuur al tegen 30 graden. Een aantal bezoekers van gisteren zijn ook bij dit pauze adres aanwezig alvorens ze hun reis naar 's-Heerenberg voortzetten en zodoende nog even wat tijd hebben met hun favoriete renner! De renners vullen de bidons en nemen de tijd om voldoende te drinken en zoals altijd is er "Kaffee mit Brötchen und auch Kuche".

dag 8 Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelNa deze pauze gaat de gemiddelde snelheid fors omhoog, iedereen wil vandaag vroeg aankomen bij het slaapadres zodat er eerder gerust kan worden en mogelijk nog een beetje van het zonnetje worden genoten. De lunchpauze rijden we bijna mis, maar gelukkig weten Peter en Tonny in voorrij auto wel de weg en hoeven we niet om te keren. Deze lunch is ook weer goed verzorgd en omdat we sneller rijden dan verwacht duurt de pauze wat langer omdat we niet eerder de kazerne op mogen. Om 14:00 uur starten we met de rest van de etappe en dit verloopt zonder problemen. Iedereen praat alweer over morgen, over de binnenkomst, het ontvangstcomité en het weer e.d..

Vanavond slapen we op de Engelse kazerne en bouwen ongetwijfeld nog een kleine feestje omdat we er bijna zijn, hoewel een groot aantal renners er erg moe uitzien! Mogelijk gaan we met z'n allen de uitzending van Graafschap TV bekijken, we hebben de uitzendingen vanaf woensdagvond nog niet gezien. Morgen een relatief eenvoudige etappe, slechts 94 kilometer en één pauze bij Jan an der Fähr. Waarschijnlijk een zeer snelle etappe omdat we de "stal gaan ruiken"....

Dagtotalen: 130 kilometer, 836 hoogtemeters, totale fietstijd 4:44 u en een gemiddelde snelheid van 27,2 km/u.

Uit het peloton:

 • Op doktersadvies moet er bij warm weer, en dat hebben we de afgelopen dagen genoeg gehad, veel worden gedronken om de nodige vochtverliezen aan te vullen. In de ochtend bij het ontbijt wordt een vraag gesteld aan één van de renners die nog in de kleine uurtjes actief was. "Hoe is het dan met jou?" Waarop met schore stem wordt beantwoord: "Ik heb het doktersadvies opgevolgd maar volgens mij helpt het niet." 
 • Vanuit de rennersgroep wordt aan één van onze motoragenten, Teun, nu hij helmloos langs de route staat gevraagd: "Wat ben je aan het doen? "Ik heb last van beesten in mijn helm." Waarop wordt gereageerd: "Wat je ook doet het grootste beest zit er al de hele tijd in."
 • Vandaag ook een opstootje in het midden van de groep. Bij beklimmingen komen sommige onder ons weleens wat spierkracht tekort en ook wordt nog wel eens mis geschakeld. Al slingerend vervolgd men dan hun weg. Dat geslinger zorgt natuurlijk voor onrust en enig gevloek. Op de vraag wat gebeurde daar dan? Werd geantwoord: "Die renner sneed Frank de Pas af."

Etappe 7 Nassau - Bad Münstereifel

Vrijdag 3 juni 2011: Ook deze afgelopen nacht hebben we in hotels op verschillende locaties geslapen, maar Wilbert raakt duidelijk ingewerkt, alle renners hebben hun onderkomen en ook het bagagevervoer gaat perfect, mede doordat de medewerkers van de plaatselijke VVV dit voor ons organiseren. Strak om 9:00u schiet de burgemeester ons weg nadat hij nog een paar mooie woorden heeft gesproken én ons graag in Nassau ziet terugkomen.

dag 7 Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelDe betiteling van "Koninginnerit" voor deze etappe heeft zijn weerslag in het peloton, iedereen wil "zuinig" fietsen en vooral "overleven". In overleg met het "routeteam" wordt er afgesproken geen beklimmingen vandaag "vrij" te geven maar alle renners wel de gelegenheid te geven om in eigen tempo de beklimmingen te "overwinnen". Alle renners zijn door Theo Mijnen gewaarschuwd voor de eerste zware, steile klim terwijl we nog niet "warm" zijn en dus moeten oppassen voor blessures (we zijn wel warm door de temperatuur maar nog niet van binnenuit)! 

We gaan dus in een rustig tempo naar boven waarbij we in een lang lint naar boven fietsen. Een vijfjarige jongetje op een klein kinderfietsje (met 20-inch wieltjes, een kleine "Jan Ulrich" in spé), fietst een klein stukje op de stoep met ons mee op het eerste stuk van de beklimming. Hij is sneller dan onze Ruud Lubbers die uiteraard héél zuinig naar boven fietst, maar ja die hebben ook we mee vooral om op vlakke stukken tegen de wind in te beuken. Het jochie wordt in "vriendelijk" Hollands door Ruud toegesproken, waarschijnlijk mag het kereltje van z'n moeder niet van de stoep af want hij stopt met fietsen daar waar de stoep ophoudt. Wie weet hoeveel renners hij nog in had kunnen halen tijdens deze beklimming!

dag 7 Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelWe wachten boven bij de beklimming op elkaar en gelukkig komt iedereen zonder problemen boven. Na deze beklimming krijgen we een lekkere afdaling en vervolgens nog een staartje van deze beklimming, daarna "glooit" het parkoers verder door het prachtige natuurschoon van deze regio. We hebben deze etappe de eerste beide pauzes kort achter elkaar, de eerste na 38 kilometer de tweede wat later dan vooraf aangekondigd. Deze is na 69 kilometer maar dan hebben we dan ook een fantastische pauze waarbij er weer vele VIP-gasten klaar staan om ons te verwelkomen. Voor iedere renner is er een lekker stuk taart en ook de lunchpakketten bevatten de nodige lekkernijen. Na deze pauze rijden we met frisse moed verder, we weten dat nu de langere beklimmingen op ons liggen te wachten. Doordat we met z'n allen in een rustig tempo naar boven "peddelen" wordt deze etappe uiteindelijk niet als de zwaarste ervaren ondanks dat deze etappe wel de meeste hoogtemeters heeft!

De laatste beklimming stopt bovenaan bij ons slaapadres, de jeugdherberg van Bad Münstereifel. Hier staan naast de VIP's ook een aantal familieleden van de renners ons boven te begroeten, vele zijn blij hun gezin en partner te kunnen omhelzen. De renners zijn nu zichtbaar opgelucht en blij dat ze deze etappe en daarmee zeer waarschijnlijk ook deze Oranjetocht voltooid hebben. Er wordt een boel "Rammie Dammie" in het centrum van Bad Münstereifel georganiseerd o.a. treden de Barghse Jonges weer op en staat onze biertent mooi in het centrum opgesteld én er is gratis bier aangekondigd! 

dag 7 Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelVanavond slapen we allemaal weer bij elkaar in de jeugdherberg van Bad Münstereifel. Hoewel allemaal, vele renners hebben hun vrouw op bezoek en mogelijk hebben zij ook nog een "slaapplekkie" vrij in hun hotel hier in de buurt..... Morgen een relatief eenvoudige etappe, alleen de eerste 30 kilometer hebben nog wat hoogtemeters maar daarna krijgen we te maken met "vals plat" maar deze keer naar beneden....

Dagtotalen: 141 kilometer, 2.250 hoogtemeters, totale fietstijd 6:17 u en een gemiddelde snelheid van 22 km/u. 

Uit het peloton: "Geen beklimming zonder schakelen" 


Etappe 6 Dillenburg - Nassau

Donderdag 2 juni 2011: Afgelopen nacht hebben we in totaal op vijf verschillende locaties geslapen en 's-ochtendsvroeg moet iedereen met zijn of haar bagage op tijd naar de startplaats worden vervoerd. Wilbert heeft hierdoor wel z'n tweede en derde stressrimpel erbij gekregen, maar weet toch alles tijdig op te lossen. Ondanks al deze logistieke uitdagingen zijn alle renners en begeleiders op tijd bij de start. Stipt om 9:00u bij een temperatuur van 23,4 graden klinkt het startschot, deze keer afgevuurd door de voorzitter van de "Turn Verein Dillenburg" die een geweldige gastgever is gebleken.

dag 6 Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelDirect na de start moeten we meteen aan de "bak", een beklimming van bijna drie kilometer met een stijgingspercentage van 15% op het steilste stuk! Iedereen puft en hijgt maar we komen als groep toch weer met z'n allen boven en worden daar getrakteerd op prachtige vergezichten. Om discussies over de klimuitslagen te vermijden heeft Peter Penterman zich "vrijwillig" moeten melden als jurylid en zal in de functie van scheidsrechter alle uitslagen van de beklimmingen op "papier" vastleggen. 

De eerste vrije beklimming is kort, slechts 800 meter. Chris Rave komt als eerste boven, gevolgd door Tonny Hendriksen en daarna Bert Arendsen. Yvonne Engels is bij deze klim als eerste van de vrouwen boven. De twee vrije beklimming is niet veel langer, 1.000 meter. Hier is Bert Arendsen als eerste boven, gevolgd door Tonny Hendriksen en dan Chris Rave. Dinie van Middelkoop maakt haar reputatie als bergkoningin waar en finisht deze keer weer "gewoon" als eerste. De derde vrije beklimming voor de koffiepauze is ook slechts 1.000 meter en ook bij deze beklimming strijden de dezelfde renners voor de podiumplaatsen. Dit keer Bert Arendsen als eerste gevolgd door Chris Rave en dan Tonny Hendriksen. Uiteraard is Dinie weer eerste bij de vrouwen. We rijden de hele tijd door prachtig natuurschoon met vele paarden die direct met het peloton "meerennen", gewoonweg een mooi "shot" om te zien.

dag 6 Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelBij de goed verzorgde koffiepauze staan er vele VIP-gasten klaar om ons te verwelkomen. John Teunissen heeft vandaag en morgen "volle bak" met zijn initiatief om deze mensen een dagje Bergh in het Zadel mee te laten maken. De sfeer is direct geweldig! We worden binnengehaald alsof we de tocht al voltooid hebben! VIP's bedankt namens de hele tourkaravaan.

Na deze geweldige pauze rijden we glooiend naar de lunchpauze, hebben hier ruim een half uur tijd om bij te "kleuren" in het zonnetje die inmiddels met 31 graden schijnt. Na deze lunchpauze krijgen we weer te maken met langere beklimmingen waarvan de eerste wordt vrijgegeven. Alle VIP-gasten staan ons bovenaan in de klim aan te moedigen, het is een lange klim van drie kilometer met de nodige steile stukken. Uitslag: Bert Arendsen, Ronnie Ebbing en dan Frank Arendsen. Overigens tekent Frank protest aan tegen deze uitslag daar hij meent als eerste "boven" te zijn aangekomen omdat naar zijn mening de denkbeeldige "streep" al eerder was. Bij de dames bleef alles als vanouds, Dinie dus.

De meeste renners vinden het wel verdacht dat Tonny Hendriksen en Bert Arendsen weer zo vaak in de top drie voorkomen. Heeft dit misschien te maken met de nieuwe functie van Peter Penterman? Het valt ons wel op dat dit drietal vaak samen (en lachend met elkaar) gezien wordt. 

dag 6 Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelIn Nassau aangekomen staat een boel "Rammie Dammie" voor ons klaar. De ontvangst is groots! De Barghse Jonges staan te zingen terwijl we onder luid applaus worden binnengehaald. Iedereen is onder de indruk en niet alle renners houden het droog. We drinken en zingen met z'n allen en maken van Nassau een gezellige Oranjestad, geheel in het teken van Bergh in het zadel. De burgemeester spreekt een mooi woord, er zijn mensen aan het spinnen waarvan de opbrengst naar ons goede doel gaat en een aantal renners (met name de dames) weten nog de energie te vinden om ook nog een stukje te fietsen. Zelfs motoragent Teun doet ook een stuk mee in z'n leren motorbroek!
Kortom er gebeurt teveel moois om over alles te schrijven. Gelukkig doet Graafschap TV en Optimaal FM verslag. Mooie beelden en prachtige radio! Vanavond slapen we in verschillende hotels en kennen we weer de nodige logistieke uitdagingen. Morgen de koninginnenrit van 140 kilometer naar Bad Münstereifel met in ieder geval met mooi weer én verschillende klimmen en ook daar is weer een boel "Rammie Dammie" beloofd....

Dagtotalen: 128 kilometer, 2.077 hoogtemeters, totale fietstijd 5:27 u en een gemiddelde snelheid van 23,4 km/u. 

Uit het peloton:

 • Vandaag alleen en dan bedoelen we ook echt alleen maar zon. "het enige wolkje van vandaag is het wolkje in de koffie."
 • Wielrenners hebben het zo tijdens de koers over allerlei zaken. Tussen de kenners over de samenstelling van de fiets wordt dan gesproken over het merk van de fiets, het gewicht, welk zadelvlak erop zit en dat soort dingen. Op de vraag, van zo'n kenner aan een leek: "Hoe is jouw fiets afgemonteerd?" Kreeg hij als antwoord: "Dat weet ik toch niet, die fiets heb ik drie jaar geleden gekocht."
 • Vaak komt onze bolletjestruidrager bij de dames als eerste boven op de meest zware beklimmingen. Het peloton is daar natuurlijk altijd erg benieuwd naar. "Wie was er als eerste boven bij de dames?" Waarop geantwoord: "Dinie van Middelkoop." Een wijzende vinger gaat richting een andere dame waarop wordt gereageerd. "Nee Dinie."
 • Vandaag waren de Barghse Jonges in Nassau. "Net als de renners Scholder aan Scholder."

Etappe 5 Meschede - Dillenburg

Woensdag 1 juni 2011: Na (alweer) voor de meeste renners een korte nacht in een jeugdherberg zijn we na een goed ontbijt, zoals iedere ochtend strak om 9:00 uur van start gegaan. Deze ochtend worden we weggeschoten door de jarige Henk Wentink. Het is bewolkt maar gelukkig wel droog en de temperatuur is zo'n 12 graden.

Het eerste gedeelte van de etappe dalen we lange stukken waardoor de meeste renners het erg koud hebben. Bij de eerste klim kunnen we gelukkig direct warm draaien, we fietsen door een prachtige omgeving met mooie "bulten". Het effect van zo'n lang en snel peloton renners gestoken in de oranjetenues mist z'n uitwerking op de omgeving niet, een drietal koeien rent hard met de groep mee en breekt vervolgens uit, deze koeien grazen nu op het prachtige groene gazon van het bijbehorende woonhuis met daarin enkele speeltoestellen!

dag 5 Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelDe eerste vrije klim is niet zo lang zo'n 1.500 meter direct gevolgd door een snelle en dus wederom koude afdaling. Deze keer is Frank Arendsen als eerste boven gevolgd door Tonny Hendriksen en Chris Rave. Yvonne Engels is als eerste bij de dames. Deze eerste klim hebben we net verwerkt, de meeste zijn nog niet hersteld en direct begint de tweede vrije klim. Nu is Tonny Hendriksen als eerste boven, gevolgd door Jelle Nijdam en daarna Harry Derksen. Nu is Dinie van Middelkoop de eerste dame.

Na 47 kilometer is er een goed verzorgde pauze met maar liefst twee grote stukken taart! Dat kan iedereen goed gebruiken om aan te sterken. Tevens komt onze burgemeester Ina Leppink hier de renners begroeten, zij is speciaal deze dag uit Montferland gekomen om deze etappe mee te maken. Bij start wordt de volgende vrije klim aangekondigd, volgens onze spreker Peter Penterman komt er na twee kilometer een klim van vijf kilometer en mogen de snelste renners zich weer uitleven om als eerste de top te bereiken! De informatie over deze beklimming bleek niet juist, de klim begint eerder en is slechts twee kilometer lang! Vandaar dat het niet vreemd dat Peter's enige vriend Bert Arendsen als eerste boven is, gevolgd door Ronnie Ebbing en daarna Harry Derksen. Dinie van Middelkoop is wederom de eerste dame.

Na bijna 100 kilometer fietsen hebben we vandaag de lunchpauze, we moeten wel bijna zeven kilometer klimmen om bij dit prachtig in het natuurgebied gelegen restaurant te dag 5 Oranjetocht 2011 Bergh in het Zadelkomen. We genieten weer van de "Kaffee mit Brötchen" en inmiddels zijn er meer en meer gasten aanwezig om de renners aan te moedigen. Direct na deze lunchpauze krijgen we te maken met een lange afdaling waardoor we, door de nog steeds ontbrekende zonneschijn, weer erg koud worden! Opnieuw zorgt een direct daaropvolgende klim voor de nodige zweetdruppels. 

Geheel onaangekondigd krijgen we te maken met een vierde vrije klim. Deze klim is "hels", het steilste stuk heeft een stijgingspercentage van maar liefst 19%! Teun Oosterveen komt overtuigend als eerste boven, in zijn wiel gevolgd door Ronnie Ebbing en daarna Chris Rave. Dinie van Middelkoop is ook nu weer als eerste bij de dames boven. De echte klimmers onderscheiden zich dus nu bij deze klim: Peter Penterman wordt zwaar teleurgesteld door zijn pupillen die niet in de top drie voorkomen: Tonny Hendriksen is nu familie af en zijn nieuwe (en enige) vriend Bert Arendsen is nu weer een wazige, verre kennis geworden.

Geen van de vrouwen is afgestapt tijdens deze klim maar bij de mannen zijn er zeker wel een twintigtal renners bij de steilste stukken afgestapt (bron: Constant van Eldik en vraagje hoe weet hij dat?) en zelfs onze eigen "Chipollini" (Almar Klomp) moest eraf. Jan Engelen heeft zelfs zijn fietsschoenen op z'n helm gebonden en loopt het steilste stuk op fietssokken naar boven. Dames Hulde!! Alle afdalingen worden nagenoeg door Tomas Garrido als eerste voltooid, een klein relletje inzake deze afdalingen (en met gele kaarten) wordt in de kiem gesmoord door de grote saamhorigheid van de renners! Iedereen fiets hier toch uiteindelijk voor z'n plezier en omdat ook vooral samen te beleven! 

In Dillenburg aangekomen staat de plaatselijke burgemeester al klaar om ons te begroeten en toe te spreken. Een groot gedeelte van de renners slaapt vanavond in verschillende hotels maar helaas moeten er een aantal renners en begeleiders in een grote zaal op veldbedjes slapen en dat na zo'n loodzware dag! 's-Avonds is er een super goed verzorgde BBQ met vele lekker salades die ons, geheel belangeloos, wordt aangeboden én verzorgd door de lokale Türn Verein hier uit Dillenburg.

Na deze BBQ zijn alle renners aanwezig bij een geweldige (live) uitzending van het sportcafé met spreekstalmeesters Domien Esselink en John Teunnissen, opgeleukt met live-muziek en hilarische teksten van onze eigen Joop Boxstart en technisch ondersteund door de mannen van Optimaal FM. 

Gelukkig is de voorspelling voor morgen droog en zelfs zonnig. Morgen is het Hemelvaartsdag en fietsen we naar Nassau alwaar volgens onze voorzitter een boel "Rammie Dammie" georganiseerd wordt. Onze eigen "Chipollini" moet gewoon weer op de fiets er is geen zonnig strand met de nodige "babes" in de buurt, dus ook morgen moet hij de "bulten" weer op....

Dagtotalen: 137 kilometer, 2.053 hoogtemeters, totale fietstijd 5:16 u en een gemiddelde snelheid van (alweer) 25,9 km/u.

Uit het peloton:

 • Na een zeer lange en buitengewoon lange klim met een aantal stukken van maar liefst 19 %: "Ik heb d'r toch liever een van 4,8% met een schuimkraag erop."
 • Ondanks dat enkele renners zich niet geheel aan de regels hielden bij enkele goed lopende afdalingen kon onze wegkapitein, Fré Neelis, het volgende melden: " Ik ben teFréden."
 • Het is gelukkig vaak erg gezellig in het peloton en vaak hoor je ze voor of achter je schateren van het lachen. "Fietsen voor Bergh in het zadel is gewoonweg negen dagen loltrappen." 

Etappe 4 Korbach - Meschede

Dinsdag 31 mei 2011: Na eindelijk een nacht met de nodige nachtrust, ontwaken de renners zichtbaar beter uitgerust. Het is toch veel fijner om in hotels te overnachten ook al kunnen dan niet alle renners bijelkaar in één hotel. 

Helaas regent het maar gelukkig is er eerst een zeer goed en compleet Duits ontbijt. De koolhydraten van gisteravond worden aangevuld met verschillende soorten muesli, meerdere smaken yoghurt, vers fruit, jus d'orange, appelsap, verschillende soorten verse broodjes, jam, worst en kaas. Energie te over. Gelukkig is het bij de start helemaal droog alleen de weg is nog nat. Het klaart zelfs op en na het startschot, ditmaal door Corry Bolk is de karavaan weer op weg. Na een kleine twintig kilometer wisselen we van "Polizei", tot opluchting van onze begeleiding weten deze mensen wel hoe een dergelijk peloton georganiseerd moet worden in het verkeer!

Eén vrouw (Frida) wordt door zeven mannen teruggebracht naar de koppositie van het peloton: heeft zij een beschermde status? En zo ja waarom heeft ze een grote pleister op haar middelvinger? Bij de eerste pauze kunnen we dit keer zelfs meerde stukken taart en cake eten, een overvloed aan uitgebalanceerde suikers houdt ons deze dagen op de been! Deze suikers kunnen we direct gebruiken bij de vrije klimmen die over 15 kilometer na deze pauze eraan komen. 

Eerste vrije klim: Uitslag Tonny Hendriksen, Chris Rave en Bert Arendsen. Bert is erg teleurgesteld over het feit dat hij helemaal van achteruit het peloton moet komen, uiteraard is Tonny met familie in de voorrijderauto (onze spreker Peter Penterman) wel goed geïnformeerd, dus Bert "aanpappen" met Peter Penterman (heeft geen vrienden misschien wil jij zijn vriend worden zodat je wel op tijd geïnformeerd wordt!). Bij de vrouwen is dit keer Yvonne Engels als eerste. Tweede vrije klim: Bert Arendsen is de enige vriend geworden van Peter Penterman, dit resulteert meteen in een andere uitslag: Bert Arendsen, Tonny Hendriksen en Chris Rave/Frank Arendsen. Dinie is deze keer van dames weer als eerste boven. 

dag 4 Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelIedereen is nu goed warm, maar helaas ziet het weer er steeds dreigender uit, de regenjasjes worden te voorschijn gehaald als is het maar tegen de kou van komende, zeer lange afdaling. Daarmee bezegelen we direct ons lot, de hemelpoorten gaan wagenwijd open om niet meer dicht te gaan tot het einde van deze etappe! Koud, nat en verkleumd komen we bij de lunchpauze aan, gelukkig blijft het moraal goed en gaan we zo snel mogelijk weer door voor de resterende vijfendertig kilometer. Gelukkig kunnen direct na deze pauze klimmen zodat we snel weer op temperatuur komen. Aansluitend worden we weer nat en doorweekt in de lange afdaling wat de gevoelstemperatuur geen goed doet. Het is slechts 10 graden maar het voelt nog veel kouder.

Zonder ongelukken bereiken we Meschede alwaar de burgemeester ons toespreekt midden in het centrum van de stad. Iedereen wordt nu ijs- en ijskoud! De warme woorden van deze man helpen ons helaas te weinig. Snel nog even poseren voor de lokale pers en vervolgens rijden we in rap tempo naar de jeugdherberg, onze overnachtingsplek voor deze keer. De Jeugdherberg ligt op vijf kilometer fietsen van het centrum, buiten de stad en midden in bossen. De jeugdherberg is erg vol, alle kamers zijn door Bergh in het zadel bezet. Helaas gaan we met de sanitaire voorzieningen jaren terug in de tijd! Gelukkig kunnen we onze spullen mooi drogen in de droogruimtes die hier aanwezig zijn in verband met de wintersport in dit gebied. Het avondeten bestaat uit veel vlees van de BBQ, er is wat "nats" te drinken bij!

Gelukkig is de voorspelling voor morgen weer beter, droog maar wel erg koud in de ochtend (6-7 graden). Het gebied waar we fietsen is gewoon geweldig maar toont uiteraard veel beter met een fraai zonnetje......

Dagtotalen: 120 kilometer, 1.172 hoogtemeters, totale fietstijd 4:38 u en een gemiddelde snelheid van 25,9 km/u.

Uit het peloton:

 • "Ach, regen het meeste valt er naast". Waarop wordt geantwoord: "Nou dan ga ik mooi niet naast jouw fietsen."
 • "Tijdens het woordje van de burgemeester: "Na een dag regen is het wel gedaan met jouw droge humor."
 • "In een beklimming van circa een bergje met een gemiddelde stijgingspercentage van ongeveer 8 %: "dit is wel vals plat."
 • "Na zo'n regenachtige dag waren onze dames unaniem in hun drankkeuze. 'Mag ik 6 droge witte wijn van u?'"

Etappe 3 Bad Driburg - Korbach

Maandag 30 mei 2011: Na alweer een korte nacht (iedereen wordt nog steeds zeer vroeg wakker, vanaf 5:30u is er al een groot aantal mensen met spullen aan het lopen, een wekker is nog steeds niet nodig) staat de eerste echte "klim"-etappe op ons te wachten! Zodra we het goed verzorgde ontbijt naar binnen hebben gewerkt, worden we "weggeschoten" door de burgemeester van Bad Driburg. Ook is er lokale pers aanwezig en vanaf vandaag zijn ook de mensen van Graafschap TV aanwezig. Het weer is prachtig, strak blauwe hemel met al vroeg een zeer aangename temperatuur, geen arm- of beenstukken meer te zien in het peloton.dag 3 Oranjetocht 2011 Bergh in het Zadel

We rijden vandaag in een strakker regiem wat nu ook wat gemopper leidt bij een aantal renners die zeer hard getraind hebben en zelfs voor onze dames zou het tempo wel wat hoger mogen! Gelukkig gaat de route door een prachtige omgeving, waar de koeien verbaasd het peloton nastaren ten midden van geweldig groene weide grenzend aan stroken met bloeiende klaprozen. Veel te kijken dus.

De eerste pauze is vandaag na 54 kilometer en dit keer "Kaffee und Kuchen" met echt groot stuk "Deutsche Kuchen"! De temperatuur loopt inmiddels op tot 30 graden en strak om 12:00u vervolgen onze etappe. Veel drinken mee dus! Het gemopper van het lage tempo wordt wat minder nadat we een vrije klim van ruim twee kilometer krijgen. Met de nodige steile stukken in de klim weet Bert Arendsen uiteindelijk, na een "mooi" wiel van Tonny Hendriksen als eerste boven te komen en Dinie van Middelkoop als eerste van de vrouwen. Een eervolle vermelding verdient John Teunissen die helemaal van achteruit het peloton Dinie net niet in kon halen. Vele renners zien van bovenaf hoe John het net niet haalt!

dag 3 Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelNa deze klim ligt het tempo van de tocht aanmerkelijk hoger, blijkbaar is iedereen nu warm gedraaid. In een wat rapper tempo vervolgen we de route richting de prachtige oranjeplaats Bad Arolsen. Een mooie plek om onze jubilarissen te "vereeuwigen", zij zijn nu voor de zevende keer deelnemer en daarmee hebben zij alle tochten meegemaakt! 

Na deze pauze, uiteraard alweer goed verzorgd met "Kaffee und Brötchen" en onbeperkt "Eiswasser", vervolgen we de route, inmiddels met een "vers" team Duitse politie (per Bundesland is er een korps verantwoordelijk en deze grenzen zijn erg "strikt", zodat we per land te maken krijgen met andere agenten) naar Korbach. Tijdens deze laatste twintig kilometer krijgen we te maken met een lange klim van ruim vijf kilometer met zelfs met een aantal steile stukjes van 12% en meer! Ook hebben we vandaag een aantal "schrikmomenten" beleefd, vier keer(!) een klapband waarvan twee in een snelle afdalingen, gelukkig zonder ernstige gevolgen maar wel twee buitenbanden volledig aan flarden!

In Korbach staat onze bierwagen al klaar en is de burgemeester met zijn volledige team aanwezig om ons te begroeten. Na het "parkeren" van de fietsen en de toespraak van de burgemeester, genieten alle renners van een welverdiende verfrissing (of een fris glas bier). Erik Rosendaal is als eerste "aan de beurt" voor een Tv-optreden bij Graafschap TV en vertelt emotioneel over zijn ervaring in 2003 waar tijdens de Grenoble-tocht een aantal weesjongeren spontaan geld inzamelde voor Bergh in het Zadel. Vele SMS'jes worden door het thuisfront naar ons verstuurd over de mooie uitzending van Graafschap TV.dag 3 Oranjetocht 2011 Bergh in het Zadel

Het "inkwartieren" verloopt wat stroever, we hebben vandaag te maken met drie locaties en er zijn inmiddels ook wat nieuwe gezichten bijgekomen. Wilbert heeft inmiddels zijn eerste stress-moment beleefd! Helaas voor morgen een voorspelling van wat minder, kouder weer. Gelukkig zijn er de nodige "bulten" om tijdens deze etappe warm te blijven.....

Dagtotalen: 123 kilometer, 1.563 hoogtemeters, totale fietstijd 5:09 u en een gemiddelde snelheid van 23,6 km/u.

Uit het peloton:

 • Een enkele renner had het onverwacht bijzonder zwaar op een redelijk steile helling. "Hij zat in een dalletje."
 • Er waren er meer die het moeilijk hadden "die gaon kats naor de klote." Volgens andere was naor Klote nog wel een heel eind fietsen.
 • De wind was ook vandaag regelmatig strak op kop. "Het heet ook niet voor niets de Oranje tocht."
 • Ook is er een nieuwe ronde miss gepresenteerd. "Een 22 jarige volblonde russin 230 kilo schoon aan de haak."

Etappe 2 Münster - Bad Driburg

Zondag 29 mei 2011: Na een korte nacht (iedereen wordt al zeer vroeg wakker, vanaf 5:30u is er al een groot aantal mensen met spullen over de gangen aan het lopen, een wekker is niet nodig geweest) en goed verzorgd ontbijt ligt vandaag de langste etappe van deze toer voor ons. 

Strikt om 9:00u worden we weggeschoten door Kapitein Kok, die ons verblijf in Münster geweldig goed georganiseerd heeft! Direct na de start is er een "eenzijdige" valpartij, Rene Zweden zoekt vanuit stilstand het wegdek op, hij is "vergeten" dat je nu eenmaal wel eerst je voet uit het pedaal moet "klikken"(enige weken geleden overkwam hem dit ook al bij de Grenslandrijders, misschien is "platte" pedalen toch een betere oplossing voor hem!). Vandaag ook geen lekke banden, wel een gebroken spaak in het achterwiel van Antoine Booms. Gelukkig brengt een leenwiel van Joop uitkomst en zijn er verder geen pechgevallen te melden vandaag.dag 2 Oranjetocht 2011 Bergh in het Zadel

De pauzes zijn deze keer na 71 kilometer voor de "Kaffee mit Kuchen" en na 112 kilometer voor de "Kaffee mit Brötchen". Tot aan die tweede pauze is de etappe nog steeds gemakkelijk en begint de zon zelfs volop te schijnen. Iedereen doet snel de armstukken c.q. het jasje uit en een enkeling doet nu pas de beenstukken uit en krijgen we na deze pauze gelijk een voorproefje van wat ons te komende dagen te wachten staat. 

Enkele korte klimmen met bijbehorende afdaling volgen elkaar snel op en in een rap tempo is er doorgereden. Helaas ontbreekt de communicatie tussen "voor" en "achter" en worden de gaten alsmaar groter en groter. Gelukkig kunnen we op een plek langs de weg waar we weer op elkaar wachten maar ook daarna lukt het niet om goed bij elkaar te rijden. Na een lange klim kunnen we gelukkig weer op elkaar wachten en vanaf dit punt (de laatste 12 kilometer) blijven we goed bij elkaar blijven. Uiteraard zal er vanavond geëvalueerd worden om tot betere afspraken te komen. De tocht eindigt met prachtig weer en nog een korte, laatste klim naar de jeugdherberg waar we vandaag overnachten.

Vanavond is het ook de eerste avond met onze eigen "bierwagen" en Hans heeft de bar al open voordat de renners aankomen, uiteraard is het meteen een gezellige boel! Bennie Bosch verkoopt meteen behoorlijk wat "bierbonnen"! Ook deze opbrengst gaat weer naar de totaalopbrengst van deze tocht! Het "inkwartieren" verloopt stukken soepeler als gisteren, pluim voor Wilbert!

Morgen de eerste "echte" etappe voor de boeg.....

Dagtotalen: 163 kilometer, 1.021 hoogtemeters, totale fietstijd 5:37 u en een gemiddelde snelheid van 29,0 km/u.

Uit het peloton: 

 • Direct na de finish. "Zo dat waren dan weer 27.000 omwentelingen."
 • Als ode aan de kleinste man van het peloton wordt er waarschijnlijk nog in 2011 een nieuwe stichting in het leven geroepen. "De naam van die site wordt: Dwerg in het zadel."
 • Datzelfde kleine mannetje bestelt bij onze eigen Veltins wagen enige consumpties. "Doemien 12 bier."
 • Na binnenkomst en een zeer spannende eindsprint werd er ook nog even over de uitslag gepraat. "Volgende keer ga ik niet meer met mijn blote benen in de brandnetels zitten. De jeuk is niet te harden."

Etappe 1 's-Heerenberg - Münster

zaterdag 28 mei 2011: Eindelijk is voor velen de dag aangebroken: de start van de Oranjetocht van Bergh in het Zadel. Er is door de organisatie, renners en begeleiders naar toegeleefd en er zijn vele trainingskilometers aan vooraf gegaan, om maar te zwijgen over alle vergaderingen en andere inspanning!

dag 1 Oranjetocht 2011 Bergh in het ZadelIn mooie, fleurige Oranje wielershirts met bijpassende korenblauwe broek (met dank aan de vele sponsoren) en de begeleiders in het Koninklijke blauw gestoken staan we allemaal al vanaf 8:30u klaar voor de start, dit kan uiteraard niet zonder de nodige aankondigingen vanaf het grote, speciaal opgebouwde podium. Het gehele peloton wordt gezegend door onze eigen "paoter" Johan met enkele druppels weiwater waarbij opgemerkt dat dit hopelijk de enige druppels zijn voor de komende dagen. De organisatie is ook deze keer weer grootser: een heuse media bus volledig in Oranjetocht kleuren met bijbehorende logo's uitgedost voor zowel optimaal FM en Graafschap TV. Daarnaast is er een VIP-bus voor de dagelijkse gasten die één of meerdere etappes van dichtbij mee willen maken!

Familie, vrienden kennissen en vele andere belangstellenden staan achter de dranghekken bij de start om de enorme groep fietsers en begeleiders uit te zwaaien en hun veel succes te wensen voor hun tocht. Na een mooi woordje van onze Burgemeester Ina Leppink worden we door haar keurig op tijd "weggeschoten" en kunnen we eindelijk met z'n allen achter politiebegeleiding aan. Dit jaar hebben we vaste politiebegeleiding onder leiding van Dhr. Hans Tornij en allen doen ze dit in hun eigen vrije tijd! Per dag komt hier nog de nodige begeleiding van de Deutsche Polizei erbij.

Onder veel applaus en gejuich (thuisfront wat erg blij is??) zijn we dan eindelijk weg met droog weer en met af en toe een flauw zonnetje. In een flink tempo en met een strakke wind in de rug komen we op tijd in Winterswijk (11:10u) aan, nadat we onderweg noodgedwongen een extra pauze in moesten lassen omdat we onze mechaniekers Joop en André "kwijt geraakt" zijn. Er waren de eerste lekke banden (o.a. van Jelle Nijdam als eerste, niemand die op hem wachtte. Amstel Gold won hij tenslotte ook na een solo van 140 km)

Ons team van Joop en André loste deze lekke banden keurig op maar de rest van het peloton en begeleidingauto's verdween uit het zicht en geen van de achterblijvers beschikte over de elektronische route! In Winterswijk, bij het Beatrix-ziekenhuis is de eerste pauze (koffie met cake) wat door een ieder zeer gewaardeerd wordt. Ook wordt de check van de eerste golfdagen aangeboden waardoor de teller van deze tocht weer met ruim € 10.000,-- wordt opgehoogd! 

Vervolgens gaan we in een recordtempo naar Borken alwaar de lunchpauze bij het Kreishaus Borken op de planning staat. Tijdens de pauze in Borken worden de sms jes gecontroleerd. Aan de dames tafel kwamen er verschillende binnen "Schat! Hoe zit dat ook al weer met de wasmachine? en hoelang moeten die aardappels koken?" Na de lunch en een prachtige toespraak door Mevrouw Silke Sommers kunnen we de rest van de tocht voltooien, echter niet zonder dat Wim en onze generaal nog een extra plaspauze verderop organiseren (keurig bij een restaurant, er is nog steeds niet "wildgeplast").

Onderweg zien de fietsers nog een aantal keren onze fotograaf Dennis Wisse liggend op z'n buik naast de weg liggen; dit is geen ongelukje maar met de bedoeling mooie foto's van de renners te maken vanuit een ander perspectief!

Aangekomen in Münster worden we onthaald met een verfrissing en een lekker soepje, vervolgens doet de burgervader van Münster een welkomstwoord, waarna het opfrissen, wassen en het inkwartieren plaats heeft. De jarige Wilbert overleeft deze slag met verve! Omstreeks 19:00u is er een goed verzorgde BBQ en daarna een boel zaken te regelen zoals het verslag voor de website maken. Helaas wordt het notebook vanaf 20:45u afgepakt omdat via dit notebook het voetballen (de finale Barca-Manchester) gekeken moet worden. Dit verslag wordt dus vele uren later pas afgerond! Morgen de langste etappe van deze toer.....

Dagtotalen: 147 kilometer, 393 hoogtemeters, totale fietstijd 4:45 u en een gemiddelde snelheid van 30,9 km/u.


SMOELENBOEK 2011

Noël Aarts, 22-1-1969, Zeddam
Fietsen met Berg in het Zadel, fietsen voor het KWF. Als je zoals ik van fietsen houd is het geweldig om je passie te kunnen combineren met een goed doel. Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden om fietsen te combineren met een goed doel, maar extra speciaal aan Bergh in het Zadel is voor mij het persoonlijke en regionale karakter. Met mensen die je dagelijks in de supermarkt of op het schoolplein kunt tegenkomen een prestatie leveren en daarmee een groot bedrag voor de KWF ophalen geeft mij een trots gevoel.


Wim Achterkamp
13-7-1945, Steenderen
Ik heb voor de eerste keer deelgenomen in 1999 de tocht van Lillehammer naar 's-Heerenberg.
Daarna nog 2 keer en volgend jaar zal het de 4e keer zijn dat ik voor Bergh in 't Zadel meefiets.


Frank Arendsen, 29-12-1970, 's-Heerenberg
Dit is de 3e keer dat ik met Bergh in het Zadel deelneem aan de fietstocht.
Ik ben getrouwd met Chantal en heb twee kinderen Luke en Melle. Een van mijn grootste passies is wielrennen. Naast het feit, dat je door sporten fit blijft, zorgt het ook voor de benodigde ontspanning. Bergh in het Zadel is een fantastisch initiatief! Een groep wielrenners die door het uitoefenen van hun hobby wielrennen zo veel mogelijk geld inzamelen voor het KWF.


Bert Arendsen, 17-7-1965, 's-Heerenberg
Het is mijn eerste keer, dat ik deelneem aan de fietstocht. Ik vind het geweldig leuk en verheug mij er op, om te fietsen voor Bergh in het Zadel. Fietsen is mijn grootste hobby. Het is een manier van ontspannen voor mij ( vooral berg op ). Als je van dichtbij met de ziekte kanker in aanraking komt besef je pas wat het leven waard is en als de medici je dan kunnen helpen ben je dolgelukkig. Het geeft mij een fantastisch gevoel,geld in te zamelen,om deze ziekte te bestrijden. En als je met 80 wielrenners en begeleiding 9 dagen gaat fietsen in Duitsland met dit doel voor ogen, wil je over 4 jaar beslist weer mee. 


Gerard Arts, 28-9-1964, Lengel
Ik ben getrouwd met Iris en we hebben 4 dochters. De Oranje tocht wordt de 5de tocht waaraan ik deelneem.
Mijn motivatie dat ik aan deze tocht deelneem is, dat ik een wielerliefhebber ben, dat ik het initiatief van bergh in het zadel erg belangrijk vind en dat ik op deze manier toch kan helpen om de ziekte kanker te bestrijden.


Robin ter Beest, 4-7-1957, 's-Heerenberg
Natuurlijk fiets ik graag mee voor het goede doel, het KWF. Bijna iedereen wordt wel  direct of indirect met kanker geconfronteerd. En omdat het een gezellige en hechte groep is. De Oranjetocht wordt mijn derde fietstocht met Bergh in het Zadel.


Ed Bergers, 3-1-1964, Wehl
De oranjetocht wordt mijn 2e tocht. Ik ga mee als wielrenner en als tourarts. In mijn dagelijks leven ben ik werkzaam als huisarts te Wehl en heb zowel prive als beroepsmatig veel te maken met kanker. Ik realiseer me heel goed dat het een eer en luxe is om op de fiets mijn grenzen te verkennen omdat mijn gezondheid dat toelaat. Verder draag ik op deze manier mijn steentje bij aan het kankeronderzoek en weet zeker dat Bergh in het zadel een doorslaand succes wordt!


Peter Bisseling, 20-12-1957, Westendorp
Dit wordt voor mij de tweede keer dat ik meefiets voor Bergh in het Zadel. De vorige keer reed ik mee omdat ik de plaats mocht innemen van de helaas veel te vroeg overleden Peter van de Riet. Ik was hem als voorzitter van RTC de Pedaleur opgevolgd en mocht ook het stokje van hem overnemen bij Bergh in het Zadel. De vorige tocht reed ik slechts gedeeltelijk mee omdat mijn vrouw kort voor de start geopereerd werd aan borstkanker. Gelukkig is ze weer hersteld. 


Peter Bogaarts, 23-3-1962, 's-Heerenberg
Alweer de derde keer dat ik deelneem aan deze geweldige uitdaging van Berg in het Zadel. In 2003 fietste ik voor de eerste keer mee daar een collega toentertijd ernstig ziek was, helaas overleed zij enkele dagen na deze tocht. Nog steeds krijgen mensen uit de nabije omgeving te maken met deze ziekte in verschillende vormen. Redenen om zoveel mogelijk geld voor KWF-onderzoek bij elkaar te fietsen, mogelijker wijs zullen dan steeds meer mensen kunnen overleven of zelfs helemaal niet meer met dergelijke ziektes worden geconfronteerd! Uiteraard is de hele fietstocht een ultieme beleving, met vele prettige en enthousiaste mededeelnemers en begeleiders wat de inspanning zeker een stuk gemakkelijker maakt en waar we met z'n allen steeds nog jaren over praten, ik ben er trots op bij een dergelijk club te mogen horen....


Antoine Booms, 25-12-1965, 's-Heerenberg
Na een ongelukje op het voetbalveld heb ik van het voetbal afscheid moeten nemen en me, op doktersadvies eind 2008, aangesloten bij de Grenslandrijders. Tijdens de trainingstochten heb je het dan al snel een keer over Bergh in het zadel. De meeste deelnemers van vorige tochten zijn zo positief dat het aanstekelijk werkt. Zo aanstekelijk dat ik me heb bedacht "dit moet ik ook meemaken". Samen sportief bezig zijn waarbij het ook nog eens gezellig kan worden en daarbij een flinke smak geld te verzamelen voor het goede doel: de Oranjetocht wordt dus mijn eerste tocht.


Ton Bos, 19-7-1948, Giesbeek
Ik ben wel geen erg sterke fietser maar voor dit prachtige doel wil ik graag afzien. Mensen die kanker hebben moeten ook vaak vreselijk afzien. In 2002 overkwam dat ons ook. Toen ik met Bergh in het Zadel in aanraking kwam, heb ik dan ook meteen "ja" gezegt. Een half jaar later zat ik al op de fiets van Grenoble naar 's- Heerenberg, wat me veel voldoening gaf was. Nu rij ik alweer voor de 3e keer deze tocht en hoop zo weer een mooie bijdrage te kunnen geven.


Gerrit Bosman, 14-9-1958, Baak
Als longarts zie ik veel mensen met kanker. In de begeleiding van patiënten en hun naasten, stop ik naast kennis en ervaring veel van mijn persoonlijkheid. Mensen in nood zo goed mogelijk kunnen helpen is aan de ene kant dankbaar, maar het blijft gemeen dat sommigen dit noodlot moeten treffen. Hopelijk dragen de onderzoeken bij. Gevoelsmatig doe ik iets aan die machteloosheid, in de solidariteit van de groep van BIHZ.


Bart Bresser
1-12-1962,Gendringen

Bergh in het zadel verdient alle ondersteuning om haar doelen te verwezelijken.Graag wil ik daar een steentje aan bijdragen om deze vreselijke ziekte te bestrijden.


Thomas Damen, 13-5-1974,'s-Heerenberg
Het is voor mij de eerste keer dat ik meefiets. In 2007 ben ik teruggekeerd naar 's-Heerenberg met mijn Ierse aanwinst Marjorie, met wie ik in 2010 getrouwd ben. Mede door het plotsklaps wegvallen van mijn buurman vlak hierna door kanker, werd ik getriggerd deel te nemen aan dit fantastische avontuur. Ik hoop hiermee op een sportieve manier een bijdrage aan het KWF te kunnen leveren, en aan het lokale netwerk


Geert Bruins
17-3-1958, Winterswijk


Gert Bultman, 3-2-1948, Doetinchem
In 2003 heb ik voor de eerste keer meegereden,en omdat mijn ouders kort na elkaar zijn overleden aan kanker, heb ik besloten om me weer in te zetten voor het K.W.F zodat ik in 2007 weer mee heb gereden met Bergh in het Zadel, Nu in 2011 hoop ik de tocht weer uit te rijden.


Harry Derksen, 18-2-1959, Didam
Ik ben ondernemer, mede-eigenaar van Signnovation bv in Dinxperlo.Ik ben getrouwd met Riny en heb vier kinderen, twee zonen en twee dochters. Ben al 25 jaar lid van Triathliem in Didam, heb 8 marathons gelopen en 10 keer de 4-daagse (50 km) in Nijmegen gewandeld. Daarnaast doe ik met mijn vrienden elk jaar een sportieve (vaak extreme) uitdaging. Organiseer de Nieuwjaarsduik en Baggerloop in Didam. Mijn motivatie is om naast ondernemer ook mijn sociale plicht voor de gemeenschap te doen, het liefst op deze manier voor het goede doel sportief "geld ophalen".


Constant van Eldik, 5-2-1972, 's-Heerenberg
Ik ben getrouwd met Nancy en trotse vader van een dochter en zoon. De oranjetocht wordt voor mijn de tweede keer dat ik mee mag fietsen. Fietsen is voor mij een hobby, zowel op de race als de ATB fiets. Mijn motivatie: Sportiviteit, saamhorigheid, gezelligheid en het zoveel mogelijk ophalen van sponsor gelden. Hopende met mijn inzet een positieve bijdrage te kunnen leveren voor het KWF.


Ron Ebbing, 5-8-1966, 's-Heerenberg
'Wat voor je bestemd is, krijg je toch'. Dit waren de woorden van mijn moeder in 1986, helaas is zij toen op 48 jarige leeftijd overleden aankanker. In 2009 overleed mijn vader ook aan kanker, hij is 69 jaar geworden.Helaas hoor je nog te vaak om je heen het "foute" bericht. Mijn missie is om zolang mogelijk, samen met mijn fietsmaten, te genietenvan het leven. Zo vol meugelijk geld bi-j mekaar trè-je, veur die die 't neudig hebbe. Met Bergh in het Zadel fietsen, is voor mij een mooie verslaving geworden.


Yvonne Engels, 11-12-1958, Nijmegen
Als voorzitter van vrouwenwielrenvereniging Langszij in Nijmegen en enthousiast racefietser, maar ook als projectleider van het onderzoeksproject "Pijnsein"dat dankzij de financiering door Bergh in het Zadel uitgevoerd gaat worden in het UMC St Radbouw, ben ik blij dat ik mee mag fietsen. De combinatie van een sportieve uitdaging met zelf een financieel steentje bij mogen dragen aan pijnbestrijding bij kaner past perfect bij mij!


Jan Engelen
14-2-1944, Kilder


Robert Esselink, 16-3-1963, Zevenaar
Dit wordt mijn 5de tocht. Iedereen doet zijn uiterste best om dit evenement voor de kankerbestrijding weer te laten slagen: de sponsors, de goed getrainde fietsers, de geweldige organisatie, de media met uitgebreide aandacht, de meelevende en donerende omgeving, de soigneurs voor het dagelijks herstel. Met als doel samen de eindstreep te halen met een hartverwarmend ontvangst en een prachtig eindbedrag. Dit wil ik ook deze keer niet missen. 


Domien Esselink
19-12-1952, Winterswijk


Wim Fortuin, 23-5-1942,  Zeddam
Met fondsenwerving voor goede doelen heb ik niet veel op. Het is vaak niet zeker dat het gegeven geld op de juiste plaats terecht komt. Bij Bergh in het Zadel voor de Kankerbestrijding ligt dit anders. Alle bijdragen gaan voor 100% naar het onderzoeksproject. Met ruim 35 jaar ervaring in de gezondheidszorg weet ik hoe belangrijk en moeilijk het is klachten bij kanker (o.a. pijn, moeheid, misselijkheid, braken, jeuk, verstopping, slapeloosheid, maar ook angst, depressie en andere psychosociale problemen) te behandelen. Dit om de kwaliteit van leven te verbeteren en het sterven te verlichten. Door mijn contacten met de afdeling Anaesthesiologie van het UMC St Radboud heeft het bestuur van Bergh in het Zadel als project PijnSein gekozen. Onderzoek naar verbetering van de behandeling van pijn bij kanker, uitgevoerd in onze eigen regio, zal ons allen ten goede kunnen komen. Daarom doe ik mee.


Wilbert Esselink, 28-5-1959, 's-Heerenberg
Via onze ere voorzitter Alois Klosterboer ben ik vanaf 1991 als fietser betrokken bij Bergh in het Zadel (BiZ)en heb inmiddels 5 tochten meegefietst. Met de Oranjetocht fiets ik voor de 6e keer mee. Sinds het Rondje Nederland (1995) maak ik tevens deel uit van het Bestuur van BiZ. Eerst als PR-man en nu als 2e penningmeester. 
De fietstochten zijn iedere keer een geweldige happening: een grote familie met dezelfde gedachten en doel: fietsten en zoveel mogelijk geld inzamelen voor de kankerbestrijding. De fietstochten zijn uniek en niet met elkaar te vergelijken. De binnenkomst is iedere keer weer een geweldige ervaring. In de loop van der jaren zijn diverse mensen in mijn omgeving aan kanker overleden en ik ben blij dat wij met BiZ hier iets kunnen doen. Het zal nog wel jaren duren, maar ik ben ervan overtuigd dat men ook deze ziekte onder de knie zal krijgen. Met de gelden van BiZ kunnen wij dit mogelijk versnellen. Met zijn allen zijn wij druk bezig het geweldige bedrag van de vorige keer (€ 530.000) te overtreffen. 


Wim Gepkens, 28-4-1949, Didam
Dit wordt m'n 3e tocht. Grenoble was m'n eerste. Mijn motivatie om mee te doen, is dat dit een manier is om actief wat te doen in de strijd tegen de ziekte kanker en te zorgen dat er financiele middelen komen om onderzoek mogelijk te maken naar de oorzaken en de gevolgen. Als fietsliefhebber biedt Bergh in het zadel een goede mogelijkheid om beide activiteiten te combineren. Mijn doel, zo veel mogelijk sponsorgelden vergaren en uiteraard de volledige tocht rijden.


Tomas Garrido, 28-11-1967, 's-Heerenberg.
Ik ben getrouwd met Susanne en trotse vader van 3 kinderen. De Oranje tocht wordt mijn 2de tocht. Er zijn heel wat redenen waarom ik mee fiets met Bergh in het Zadel. Vele daarvan komen overeen met die van andere deelnemers. Maar belangrijker nog is het doel om samen met de deelnemers zoveel mogelijk sponsorgeld te verzamelen en daarmee bij te dragen in de strijd tegen kanker.


Ruud Lurvink, 20-09-1962 Barchem 
Mijn naam is Ruud Lurvink,ik ben 48 jaar en woonachtig in Barchem. Getrouwd met Jeannette en vader van drie kinderen. De reden van mijn deelname aan dit evenement is dat ik graag sportief bezig ben en dat ik me daarnaast graag inzet voor een goed doel. Wat is er nog mooier dan deze twee zaken te kunnen combineren.


Frank Gesthuizen  
Didam 8-10-1957

Horecaondernemer in de gem. Montferland. Getrouwd met Geerte met daarbij 3 dochters en 1 zoon. Deze tocht is de eerste keer. Ik fiets nog niet zoveel, maar loop wel geregeld met als hoogtepunt elk jaar een marathon. Een sportieve uitdaging aangaan met een grote groep gelijk gestemde uit onze streek is meer dan mooi. Het hoofddoel veel geld in te zamelen voor het kankerfonds maakt deze tocht helemaal af. Het zal zeker een grote happening zijn.


Tonny Hendriksen
4-12-1958, Stokkum

Dit wordt mijn zevende tocht met Bergh in het Zadel. Door deel te nemen aan deze sponsortochten kan ik op een leuke en sportieve manier een kleine bijdrage leveren aan de verschillende onderzoekprojecten waarvoor we om de vier jaar fietsen. Temeer omdat bijna iedereen met deze vreselijke ziekte kan worden geconfronteerd.


Jan Groot, 26-11-1955, Lochem
Kanker is een nare ziekte die veel mensen treft. Onderzoeken tonen aan dat nog veel te bereiken valt, als er maar voldoende geld ter beschikking komt. Ik ben erg bevlogen met de doelstelling van de Stichting en onder de indruk van de inspanningen het bestuur en overige vrijwilligers die met z'n allen maar 1 doel hebben, het terugdringen van kanker! Daarnaast ben ik een enthousiast fietser en op deze manier probeer ik ook mijn steentje bij te dragen aan de doelstelling van de Stichting! 


Chris Rave, 10-12-1975, 's-Heerenberg
Sinds anderhalve maand zit ik bij de grenslandrijders en door alle positieve verhalen over de rit en het goede doel heb ik besloten om me op te geven voor Bergh in het Zadel. Graag draag ik daarom mijn steentje bij om deze nare ziekte uit de wereld te helpen door mee te doen aan deze onvergetelijke rit.


Theo Huisintveld
22-3-1949, Drempt

Ik ben gemotiveerd door mijn buren Jan en Jose Koenders. Ik doe voor de eerste keer mee. Het lijkt me een leuke tocht om te fietsen. Ik hoop dat mijn eerste kleinkind geboren is voordat ik op de fiets stap en als kersverse opa de tocht mag volbrengen.


Roel de Kler, 11-8-1960, Emmerich (D)
Heerlijk! Ik kijk al weer uit naar mijn tweede tocht. 2007 was de eerste keer, zaken die mij toen opvielen herinner ik me nu nog;kameraadschap,de goede sfeer en de uitstekende verzorging. Als fietsen je hobby is en je hebt het voorrecht om mee te kunnen rijden ben je een gelukkig mens. Dat ik via mijn deelname bijdraag aan meer onderzoek mogelijkheden om kanker te bestrijden is voor mij zeer motiverend! Ook de Oranje Tocht wordt een bijzondere tocht.


Almar Klomp 
13-4-1968, Stokkum

Deze tocht wordt mijn derde. Het sportief bezig zijn en dan ook nog voor het goede doel spreekt mij erg aan.
Ook in mijn omgeving zijn diverse malen mensen geconfronteerd met deze ziekte. Dit motiveert alleen nog maar meer.


Alois Klosterboer
4-1-1945, Heek (D) 

(mede-oprichter Bergh in het Zadel) Toen ik na het overlijden van mijn directe Chef,van de Gemeente Bergh, afscheid van hem ging nemen, ben ik erg geschrokken. Ik kende hem bijna niet meer terug. Deze vreselijke ziekte heeft mij aan het denken gezet. Dit wordt mijn zevende tocht. 


José Koenders 
29-8-1952, Drempt

Ik doe voor de derde keer mee. Jan en ik zijn gemotiveerd om mee te doen, omdat veel mensen om ons heen, zowel in onze familie als op ons werk, geconfronteerd worden met kanker. Wij willen op deze manier ons steentje bijdragen.


Jan Koenders
6-4-1950, Drempt

Ik doe voor de vierde keer  mee met de tocht. En ben net zoals José erg gemotiveerd.


Ben Kreeftenberg
23-9-1949, 's-Heerenberg

Dit wordt mijn zevende tocht, dus ik heb ze allemaal al meegefietst. Mijn motivatie om te fietsen is om mij sportief in te zetten voor de medemens, die getroffen wordt door kanker.


Huub van Laarschot
4-11-1964, Doetinchem

Ik ga voor de derde keer mee met Bergh in het zadel. Mijn motivatie om mee te doen is dat ik het mooi vind om een keer in de vier jaar een extra vakantie te hebben en ook nog een goed doel te steunen.


Erik Looman, 30-5-1966, 's-Heerenberg
Dit wordt mijn tweede tocht.Mijn motivatie om mee te doen is dat ik de ziekte van dichtbij heb mee gemaakt en dat je dan machteloos moet toekijken hoe een medemens enorm moet vechten en dan de strijd uiteindelijk toch verliest. Door deelname aan deze tochten heb ik het gevoel dat ik toch iets bijdraag aan de strijd tegen kanker.


Rudy Lubbers, 26-5-1959, Westervoort
De Oranje-Tocht 2011 wordt mijn 5de tocht waaraan ik deelneem. Mijn motivatie is om iets te doen voor de medemens. Dit in combinatie met sport trekt mij erg aan. Zo organiseren mijn vrouw, Monique, mijn vriend, Marcel en ik jaarlijks onze MRM-Cyclemarathon voor een goed doel. Afgelopen jaar hebben wij dit gedaan voor Stichting Bergh in het Zadel voor de Kankerbestrijding. Uiteraard staan gezelligheid en saamhorigheid tijdens de fietstocht ook hoog in het vaandel bij mij!


Bertil ter Maat, 15-1-1976, Aalten
De oranjetocht wordt mijn eerste tocht met stichting Bergh in het zadel. Na ruim tien jaar niet meer te hebben gefietst, ben ik in 2009 weer gaan fietsen. Begin 2010 kwam ik met de stichting Bergh in het Zadel in aanraking. Het lijkt me een geweldige uitdaging om deze tocht met een grote groep te volbrengen. Zelf ben ik tien jaar geleden met succes behandeld tegen lymfklierkanker (hodgkin). De motivatie om deze tocht te fietsen is dan ook om zoveel mogelijk geld in te zamelen, zodat er veel onderzoek voor behandeling en pijnbestrijding tegen kanker gedaan kan worden.


Niels Meijer
18-2-1975, 's-Heerenberg

Mijn motivatie om deel te nemen is in de eerste plaats het doel waarvoor gefietst wordt, daarnaast voor de sportieve prestatie en de gezelligheid!


Jan Meijer, 28-7-1983, 's-Heerenberg
Het is voor mij de eerste deelname aan de fietstocht van Bergh in het Zadel. Om je heen worden elke dag mensen geconfronteerd met kanker, vaker ook dichterbij dan dat je zelf zou willen. Door met deze fantastische organisatie geld bij elkaar te mogen fietsen is dan ook een geweldig mooie uitdaging om daarin je steentje te mogen bijdragen. Verder kijk ik ontzettend uit naar deze tocht en naar alle gezelligheid daaromheen.


Dinie van Middelkoop, 2-5-1954, Wehl
Ik ga voor de 2e keer voor Bergh in het Zadel fietsen, ook met de 5-landentocht van 2007 was ik erbij. Als je van fietsen houdt is en je komt in aanraking met Bergh in het Zadel, dan kan het bijna niet anders of het gaat kriebelen: daar wil ik me voor inzetten. Zo verging het mij in ieder geval en als je dan zelf zo gelukkig bent gezond en superfit te zijn én gemotiveerd bent om iets te kunnen bijdragen aan de strijd tegen kanker, dan is het niet zo moeilijk meer: het zadel op die 28ste mei 2011 en gààn!


Jeanne van de Molengraft
15-2-1952,
 Eerbeek
De Oranjetocht wordt mijn tweede fietstocht met Bergh in het Zadel.


Fré Neelis
22-9-1958, Westervoort 

Ik ga voor de 4e keer mee. De reden is natuurlijk het doel waarvoor je fietst en de club is zo speciaal van samenstelling dat je haast niet kunt weigeren om mee te gaan.


Teun Oosterveen
12-10-1980, 's-Heerenberg

Ik ben in 2007 in 's-Heerenberg komen wonen en hoorde toen ook voor het eerst over de unieke prestatie van de stichting Bergh in het Zadel. Ik zie het dan ook als een voorrecht om deel te kunnen nemen aan de oranjetocht in 2011! De combinatie van het sportieve avontuur, het gezamenlijk fietsen voor het goede doel en de kans om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen kanker zijn voor mij de belangrijkste motivatie om deel te nemen aan deze happening.


Jos Olthof, 9-4-1960, Zeddam
Steunen van een goed doel in het algemeen en het KWF spreekt me in het bijzonder aan doordat ik in mijn kennissen/vrienden kring regelmatig met deze ziekte geconfronteerd ben. De combinatie met het leveren van een sportieve prestatie is een extra motivatie. Voorts is fietsen mijn grootste hobby en vind ik het prachtig om tien dagen lief, leed en veel plezier met elkaar te delen. 


Frank te Pas, 25-4-1965, Zeddam
Dit wordt mijn eerste tocht. Het lijkt mij een uitdaging lijkt om gedurende acht  dagen met een peleton van ca. 80 man een stevige fietstocht af te leggen. Een andere motiviatie is, dat  in mijn familie van de te Passen-kant is reeds meerdere malen borstkanker vastgesteld. Drie van mijn vaders zussen zijn behandeld hiervoor. Helaas is een van zijn zussen aan borstkanker overleden. Ook bij mijn zus werd in 2008 borstkanker geconstateerd. Na een succesvolle behandeling is ze nu nog steeds onder controle. Recent is bij een 25 jarig nichtje eveneens borstkanker vastgesteld. Om iets te kunnen doen t.a.v. onderzoek naar oorzaken en gevolg van borstkanker, ben ik blij dat ik via Bergh in het zadel hieraan een bijdrage kan leveren.


Willem Oudsen, 6-2-1950, Winterswijk
Rijden voor KWF is zonder meer een motivatie. Het is een goede waardevolle instelling. Voor de tweede keer meerijden is opnieuw een happening. De betrokkenheid is voor iedereen verschillend. Ook wij zijn de afgelopen periode pijnlijk getroffen door dit ziektebeeld. Hebben afscheid moeten nemen van de kleinzoon Jelle die 11 jaar is geworden. Het is goed te strijden tegen deze ziekte. Het beoefenen van de wielersport is voor mij tevens een mooie uitlaatklep.


Sander Reumer, 6-11-1969, Berg en Dal
Maar (uiteraard) net als mijn broer Lars-Peter afkomstig uit Bergh. Dit wordt mijn derde tocht en de eerste waarin het doel waarvoor we fietsen een grotere reden is om mee te doen dan het fietsen an sich. De ontspanning gecombineerd met de flinke noodzaak een goede zak geld op te halen is voor mij de perfecte mix. Er heerst een saamhorigheid in de groep die iets van een sekte doet vermoeden maar tuurlijk is er ook strijd in het peloton...wie presteert het best (of laat het minst merken) na een avondje bierkar! Het spel is op de wagen!


Lars-Peter Reumer, 8-4-1966, Arnhem 
(maar afkomstig uit het mooie 's-Heerenberg) In 2009 ben ik begonnen met fietsen en daarbij meteen maar met een groep een Pyreneeëntocht; fantastische ervaring. Hierbij is meteen een mooie basis voor de Oranjetocht gelegd, die een aantal belangrijke zaken combineert: Fundraising voor belangrijk onderzoek, een uitdagend sportief doel en een gezonde dosis gezelligheid. Ich bin dabei.


Frank Roording
1-4-1966, Beek

Ik ben 44 jaar en fiets nu ongeveer 10 jaar.Dit zal mijn eerste tocht worden met Bergh in het zadel. Mijn motivatie om mee te doen is dat ik twee werkgevers en een collega heb verloren door de ziekte en hun met veel pijn heb zien lijden de ziekte te verdragen.


Nicolette Ruijter
13-2-1968, Eerbeek
Ik woon nu drie jaar in Eerbeek en fiets drie jaar. Ik heb veel verhalen gehoord over Bergh in het Zadel en hun goede doelen. Ook ik wil me graag hiervoor inzetten. Het lijkt me geweldig om dat met een grote groep fietsers te doen. Ik heb nu al zin in deze grote uitdaging.


Theo Scholten, 10-8-1951, Gendringen
Dit wordt mijn 1e tocht met Bergh in het Zadel. Mijn motivatie om deel te nemen is het feit waar ik al lang mee rondloop,n.l.na het verlies van mijn zus op 40 jarige leeftijd aan kanker wilde ik "iets doen'',zij heeft ong 5 jaren geknokt en verloren en dat heeft mijn belangstelling voor Bergh in het Zadel sterk gevoed.
Iedereen heeft wel eens mee kanker te maken, maar nog te vaak kansloos!


Jelle Nijdam, 16-08-1963 Doetinchem
Ik rijd voor het eerst mee met Bergh in het zadel. Ik weet zeker dat het leuke tijd gaat worden en dat er veel geld ingezameld mag worden voor het goede doel. Het is voor mij een eer om mee te mogen doen en met al mijn ervaring als renner is dit nog steeds een uitdaging. Ik kijk er naar uit.


Frida van de Sluis, 25-2-1962, Dieren 
Sinds 2006 ben ik verkocht aan het fietsen. In het eerste jaar nog niet zoveel km. maar dat liep al aardig van 8000 km. naar 10.000 km. in het seizoen. Dit jaar hebben we met een aantal vrouwen van onze vereniging De Veluwerijders de ALp d'Huez beklommen. Ik werk zelf in de sport. Ik geef Tacoyo trainingen in Apeldoorn en Dieren. Naast het fietsen, speel ik ook golf op het t'Zelle in Hengelo. Dit wordt mijn eerste tocht. Ik wil graag meedoen aan deze tocht om een bijdrage te doen voor de kankerbestrijding. Helaas ook mensen in mijn omgeving gestorven aan deze nare sluipende ziekte. Het zal een hele klus worden om deze tocht te volbrengen, maar de voorbereiding is al in volle gang.


Petro Smeenk, 11-6-1963, Zeddam
Dit wordt de 5e keer dat ik zal deelnemen aan de Bergh in het Zadel fietstocht. De reden voor de 1e tocht was hoofdzakelijk de sportieve prestatie en het onderlinge plezier. Nu, 18 jaar later zijn er veel meer redenen om mee te fietsen. In mijn directe omgeving heb ik inmiddels ook de gevolgen van kanker meegemaakt. Mijn belangrijkste doel nu is een bijdrage leveren aan de fondswerving voor de kankerbestrijding Ik merk dat veel mensen in mijn omgeving dit goede doel ook willen steunen door Bergh in het Zadel te sponsoren. Daarnaast is de sfeer en saamhorigheid (scholder aan scholder op de fiets) echt bijzonder tijdens de tochten. De voorbereiding om mee te doen aan deze tocht, het trainen, het steeds fitter worden geeft een goed gevoel en het enthousiasme van de mensen om me heen is zeer motiverend. De reis naar het doel is zeker net zo mooi als het doel zelf.


Mike Sommers, 15-5-1974, 's-Heerenberg
Fietsen is voor mij een hobby en ontspanning. Als ik hiermee ook nog een goed doel kan steunen, is dit helemaal mooi. Voorgaande jaren heb ik met bewondering de fietsers weer binnen zien komen, waardoor ik in 2007 heb besloten ook hier aan deel te nemen. Kanker is een ziekte waar iedereen wel eens mee in aanraking is gekomen en de negatieve gevolgen ervan hebben gezien. Dit is voor mij een extra stimulans om mij hier voor in te zetten.


Edwin Vollenbroek, 5-1-1974, Zeddam
Dit jaar fiets ik voor de eerste keer mee met Bergh in het Zadel. Omdat ik meer ervaring heb met mountainbiken dan racefietsen moet ik nog trainen om fit aan de start te verschijnen. Ik woon samen met Marieke en heb samen met haar twee geweldige zoons van 3 en 4 jaar oud. Ik vind het naast sportief bezig zijn, een uitdaging om de tocht uit te rijden en om bijdrage te doen aan de strijd tegen kanker.


John Teunissen, nog heel jong, 's-Heerenberg
Op één na (rondje Nederland) heb ik alle tochten meegedaan.Stuk voor stuk bijzondere belevenissen. Van de vroege ochtend (door sommige met een gedesorienteerd bioritme was dat heel vroeg) tot de late avond (als gevolg van een eigen desorientatie meestal heel laat) is het een fantastische happening. Plezier aan het fietsen tijdens schitterend uitgezette etappes, het nagenieten van de vorige dag, de humor en kameraadschap zorgen voor een grote verbondenheid bij de gezamenlijke inspanning voor een verbeterde bestrijding van kanker. Voor mij is een tocht voor Bergh in het Zadel meer dan een sponsor activiteit. De bijzondere sfeer tijdens deze tiendaagse brengt een combinatie van lol, ernst, betrokkenheid en emotie teweeg. Er zijn telkens na ommekomst weer enkele dagen nodig om te wennen aan 'de gewone wereld'. Ontzettend jammer is het alleen dat een aantal van 'onze maatjes' tijdens de aankomende Oranjetocht er niet meer bij zijn. We zullen ze missen.


Chris Trentelman, 14-7-1963, Stokkum
In 2007 voor het eerst deelgenomen aan Bergh in het Zadel. Aanleiding hiervoor was het overlijden In 2006 van mijn zwager aan leukemie. Je staat erbij, kijkt ernaar en bent machteloos. Om toch iets te kunnen betekenen heb ik mij ingeschreven voor deelname en daarnaast ook nog eens de sportieve uitdaging. Als voormalig profvoetballer vele mooie momenten gekend, onder andere ongeslagen kampioen geworden van de eerste divisie, het spelen in een volle kuip, echter de tocht in 2007 was het mooiste moment uit mijn sportieve carrière, de manier zoals een ieder zich inzet, de collectiviteit, het respect betreft de organisatie met al zijn vrijwilligers en dan bij het voltooien van de tocht, een schitterend resultaat, echt kippenvel. Hoop nog lang mijn steentje bij te kunnen dragen aan dit fantastische initiatief.


Jan Veenhof
16-1-1957,'s-Heerenberg

Fiets voor de derde maal mee, Ik heb zelf leukemie, en weet hoe hard de gelden nodig zijn voor de onderzoeken.


Bert Veltman, 4-6-1952, Hengelo (G)
 Bij Henk Visser werd na de tocht vanuit Grenoble (2003) kanker geconstateerd. In april 2005 zei Henk op de vraag van Theo Mijnen, wie zijn plaats in de groep zou mogen innemen na zijn overlijden, dat ik dat mocht zijn. Het was emotioneel dit te horen en ik doe mijn uiterste best een goede vervanger van Henk te zijn. Uiteraard is ook een motivatie zo veel mogelijk geld bijeen te brengen voor de strijd tegen de kanker.


Frank Verhagen, 26-3-1965, Emmerich (D)
In 2007 voor de eerste keer deelgenomen. Een onvergetelijke tocht! Ik zal in 2011 voor de tweede keer deelnemen.
Mijn primaire aanleiding om in 2007 mee te doen was dat ik in 2004 zelf kanker heb gehad. Ik ben hiervoor succesvol behandeld. Verder, ik heb mensen gekend die mijn leeftijd niet hebben gehaald vanwege kanker. Het is een rotziekte en mijn geloof in de toekomst maakt dat ik ervan overtuigd ben dat ik het nog mee zal maken dat de wereld een uiteindelijke doorbraak zal kennen en echte geneeswijze voor kanker zal vinden. Iedereen weet dat deze zoektocht een kostbare is. Vandaar dat ik het een goed idee vind om geld bij elkaar te helpen fietsen!


John Vermaas, 23-11-1962, 's-Heerenberg
In 1990 met enkele leden van RTC Stokkum in contact gekomen met Bergh in het Zadel en deelgenomen aan de eerste tocht Klotten -`s-Heerenberg. Wat meteen opviel was de kameraadschap, sportieve prestatie en het goede doel. Dit word mijn zevende tocht en nog steeds zijn eerdergenoemde punten een feit. Na de laatste tocht heb ik geen fiets meer aangeraakt. Het zal dus wel pittig worden voor mij. Het geeft een goed gevoel om met een team van 100 personen onderweg te zijn met een doel om zoveel mogelijk geld op te halen voor het KWF om deze vreselijke ziekte te kunnen bestrijden.


Hans de Vos
8-4-1949, Deventer

Deze tocht wordt mijn derde fietstocht met Bergh in het Zadel. Ik houd van fietsen en als dat voor een goed doel is, is dat prachtig. In mijn naaste omgeving ben ik regelmatig geconfronteerd met kanker, waarbij het meestal eindigde met overlijden.


Ruud Vreeman, 9-6-1946,  's-Heerenberg
Voor mij wordt dit na Oostenrijk, Rondje Nederland, Noorwegen en Frankrijk de vijfde rit tbv Bergh in het zadel. De vorige rit (5 landentocht), kon ik wegens prive omstandigheden helaas niet mee. Door mensen die net zoveel fietsen als ik ,kwam ik in contact met Bergh in het zadel. En toen de vraag werd gesteld of ik voorrijder wilden zijn tijdens de tocht (en),was ik al gauw enthousaist om iets voor de medemens te doen. IK ga dus graag weer mee voor het goede doel, en hoop veel geld binnen te halen. Wi-j goan de veur.


Bennie Wenting
13-10-1946, Wehl

Alleen aan de ronde van Nederland heb ik niet meegedaan, verder alle tochten. Om een goed doel te steunen, voor de sportiviteit en de ontspannen onderlinge gezellige sfeer neem ik deel aan deze tocht.


Rene Zweden
20-9-1968, 's-Heerenberg

Dit wordt voor mij de 3e keer dat ik mee fiets met Bergh in het Zadel.Na zelf in de directe omgeving geconfronteerd te zijn met kanker motiveert het nog meer om voor het goede doel geld in te zamelen. Fietsen is voor mij een hobby en er is dan ook niks mooier om gezamenlijk 9 dagen op pad te zijn waar fietsen en gezelligheid samengaan met het sportief bezig zijn voor het goede doel.


Harold Wolters
14-6-1968, Dieren

Ik rijd in 2011 voor de 4e keer mee. Ik zie Bergh in het Zadel als een unieke groep mensen die kankeronderzoek op een geweldige manier op de kaart zetten. De ingezamelde bedragen zeggen genoeg. Ik hoop nog lang deel te mogen uitmaken van deze stichting en zo mijn steentje te kunnen bijdragen aan deze verschikkelijke ziekte waar ik al veel bekenden aan heb verloren. 


Henk Wenting, 1-6-1945, Loil
Tijdens een fietstoertocht in 1989 sprak ik Alois Klosterboer, hij vertelde mij dat hij een sponsorfietstocht wilde organiseren in 1990 voor de kankerbestrijding. Hij vroeg of ik mee wilde fietsen, daar hoefde ik niet lang over na te denken . Daarna heb ik alle tochten meegefietst, dit wordt dus mijn 7e tocht. Ik vind het geweldig dat je met je hobby iets kunt doen voor het goede doel. Daarbij komt dat de sfeer de saamhorigheid en de organisatie tijdens de tochten erg goed was, het is elke keer weer een soort reunie. 


Tonnie Bolk
Kilder
Tonnie was als begeleider al vele jaren betrokken bij Bergh in het Zadel en draagt de stichting een warm hart toe. Hij was blij om op deze wijze iets te kunnen betekenen voor het goede doel. "Naast de gezelligheid is het een goed gevoel om te weten dat je bezig bent voor het goede doel."

Op 24 mei 2012 is Tonnie Bolk onverwacht overleden.


Cor Bolk, Zevenaar
Ook Cor is al sinds de eerste tochten van Bergh in het Zadel betrokken bij de organisatie, als bezemwagen, transporteur of algemene begeleiding. Cor levert graag een bijdrage aan het goede doel en hoopt dit nog vele malen te kunnen blijven doen.


Teun van Aalderink, 21-5-1961
Ik ben bijna 50 jaar. Zoals velen heb ik ook in mijn naaste kennissenkring te maken gekregen met deze ziekte. Mijn drive is om ervoor te zorgen dat de renners veilig door het verkeer geloodst gaan worden. En het is ook erg mooi om voor het goede doel je steentje bij te dragen. Natuurlijk is ook de gezelligheid erg belangrijk


Bennie Bosch, 29-10-1947, 's-Heerenberg
Dit wordt mijn vierde tocht met Bergh in het Zadel. Hoewel ik liever weer als fietser was meegegaan, ga ik deze keer mee als begeleider. Als lid van de sponsorcommissie wil ik mij erop toeleggen zoveel mogelijk geld voor ons doel binnen te halen.


Joop Boxstart
Wehl

Ik ga samen met André met alle inzet weer 10 dagen waken over het materiaal in het peloton. Met veel liefde verzorgen wij jullie magnesium aluminium en carbonkarretjes tot ‘stalen ros' toe. 


Henk Coopmans
Rijnsburg


André Eijkelkamp
27-01-1961, Pannerden

Het word mijn tweede deelname als mecanicien. Kan er als gedreven fietser van genieten dat anderer fietsers op hun eigen niveau zich met zoveel overgave en passie inzetten voor het goede doel. Ik hoop doormiddel van mijn technische en mentale bijdrage dat de deelnemers hun gestelde einddoel probleemloos halen.


Hans Esselink
52 jaar  Stokkum.
In mijn directe omgeving heb ik de ziekte kanker van dichtbij meegemaakt (o.a. moeder en zwager) en ik wil net als vier jaar geleden meehelpen door o.a. het verzorgen van de dagelijkse "après fiets". Fietsers en begeleiders kunnen zo even ontspannen om energie voor de volgende dag op te doen. 


Henk van Essen
Garderen


Ron Hell, 's-Heerenberg
Al een aantal keren hebben wij vanuit de Studio van Optimaal FM verslag gedaan van de tochten van Bergh in het Zadel. Aangestoken door het enthousiasme van de deelnemers en organisatie, vind ik het een grote eer om er dit keer "Live" bij te zijn en rechtstreeks verslag te kunnen doen vanuit de Oranjetocht. Dagelijks zullen Michel Moll en ik een uitzending verzorgen op locatie, om zodoende alle luisteraars van Optimaal FM en het thuisfront via de radio te doordringen van de essentie waarvoor er gefietst wordt.


Wim Hendriksen, 's-Heerenberg 
(mede oprichter van Bergh inhet zadel) "Wim is reeds sinds het begin van Bergh in het Zadel betrokken met de toertochten voor het goede doel. Samen met Cor Bolck en Henk Coopmans heeft Wim heel veel tijd en energie gestopt in het uitzetten van mooie routes voor de tochten.Ook het zoeken van slaapplaatsen en koffie stops zit in hun pakket. Ook tijdens de tocht is hij één van de vaste begeleiders.Hij draagt de stichting net als velen een warm hart toe. Letterlijk gezegd "Er wordt veel over gepraat maar een werkelijke bijdrage levert meer voldoening op"."


Jürgen Hülkenberg
Zevenaar


Ankie Kramer 
Stokkum 28-02-1948

Na een val van mijn paard ben ik over gestapt op het stalen ros.Ik heb twee tochten op de fietst gedaan maar de combinatie fietsen en organisatie bleek te zwaar en ik ga nu voor de derde keer mee als begeleider. Sinds 1999 ben ik bestuurslid en is Bergh in het Zadel mijn hobby waar ik met plezier veel tijd in stop.


Bart Kruijt, 's-Heerenberg
Dit wordt mijn derde tocht met Bergh in het Zadel. Door mijn ervaringen met kanker, als fysiotherapeut en privé, ben ik mij zeer bewust van de noodzaak van kankerbestrijding. Daarnaast is het prachtig om in deze geoliede organisatie te kunnen meewerken. Dat het overdag en 's avonds bijzonder gezellig is, neem ik op de koop toe. 


Harrie Meuleman, 's-Heerenberg
Dit is de tweede tocht die ik ga meemaken en ga begeleiden. In 2007 ben ik aangezocht voor de begeleiding van de 5-landentocht. Ik heb voor die tijd vanuit mijn professie al enige jaren de jaarlijks terugkerende reunie-tocht in mei begeleid. De motivatie om de renners te begeleiden en veilig thuis te brengen komt voort uit het feit dat er in mijn naaste omgeving meerdere dierbaren zijn overleden aan de gevolgen van kanker. Ik hoop op deze wijze een klein steentje te kunnen bijdrage aan het doel waarvoor de renners rijden en hen weer thuis te kunnen brengen, met behulp van collega's en de rest van het begeleidingsteam.


Theo Mijnen, 's-Heerenberg, 26 maart 1958
Wielrennen is altijd mijn grote hobby geweest. Eerst passief, daarna ook actief. Mijn eerste fietstocht met Bergh in het Zadel was in 1992 vanuit Oostenrijk. Na de tocht van 1995 Rondje Nederland ben ik actief geworden in het bestuur van Bergh in het Zadel. Eerst als secretaris, daarna als voorzitter. Net als iedereen die bij Bergh in het Zadel betrokken is, is het samen bezig zijn voor het goede doel mijn drijfveer. Maar ik kan niet ontkennen, dat het plezier en ontspanning die wij allemaal hebben tijdens de tocht, maar ook bij de voorbereidingen een belangrijke factor zijn.


Fred Reijers, 21-10-1944, Beek
De tocht van 2011 wordt mijn 2e tocht als begeleider en sinds 2003 verricht ik hand en spandiensten (administratie en fotografie) voor Bergh in 't Zadel. Motivatie: de ziekte kanker moet worden overwonnen. 
Helaas is Fred op 22-08-2011 overleden aan darmkanker.


Gijs Roordink, Voorthuizen, 6-4-1947
Garagehouder, bedrijfswagens van de merken MAN, VW, Isuzu. Mijn werk is mijn hobby. Mensen helpen en maatwerk leveren in sales en after sales. Ik hoop voor de 4e keer het transport voor deze gedreven en super gemotiveerde stichting te mogen verzorgen.


Erik Rosendaal
13-3-1958, 's-Heerenberg

Als ex patient is mijn motivatie duidelijk. Daarnaast vind ik het geweldig hoe we iedere keer met een groep mensen iets bijzonders presteren. Deze tocht wordt mijn 4e tocht. 1 keer heb ik meegefiets en 3x in de begeleiding. Dit jaar zal ik samen met Hans zorgen voor de inwendige mens.


Hans Tornij, Lichtenvoorde
Sinds 2009 ben ik lid van de routecommissie van Bergh in het Zadel (en adviseur van het bestuur).
Ik wil enerzijds een bijdrage leveren aan de bestrijding van de vreselijke ziekte kanker, omdat ook ik in mijn naaste omgeving met deze ziekte te maken heb gehad. Anderzijds wil ik mijn expertise op het gebied van verkeersveiligheid en begeleiden van wielerrondes ook graag inzetten voor dit goede doel.


Nico Wissink, 6-12-1952, 's-Heerenberg
Tijdens de intocht van 2003 werd ik geraakt door de bijzonder voldane gezichten van de renners die aan die tocht deelgenomen hadden en in 's-Heerenberg werden ingehaald. Daarna nog een keer door het bedrag wat ze bij elkaar hadden gefietst, Dat was voor mij de reden om te gaan fietsen zodat ik in 2007 mee kon. Ik heb dan ook de 5 landentocht meegedaan maar voor mij kwam de 5-landentocht "te vroeg" om in sportjargon te blijven. 2011 belooft een zware tocht te worden die ik daarom niet zal fietsen. Omdat ik toch actief mee wil helpen in de strijd tegen kanker, ben ik lid geworden van de sponsorcommissie. Deelnemers aan de Oranjetocht; Veel succes met het inzamelen en veel plezier tijden de tocht!


Wietze Bosga
Doetinchem


Michel Moll, 's-Heerenberg
Ik ga dit jaar voor het eerst mee, als begeleiding in de ruimste zin van het woord. Los van het feit dat ik het graag voor de renners Optimaal naar de zin wil maken, zal ik deze tocht samen met Ron Hell voor de gelijknamige zender sfeerimpressies en verslag doen. Achterliggende gedachte hierbij is, om het enthousiasme dat er zowel bij de renners als de thuisblijvers is,verder aan te wakkeren en, waar mogelijk in donaties te laten uitmonden.


Peter Penterman
27-4-1956, 's-Heerenberg