de fietstocht Bergh-Leipzig-Bergh is op volle toeren!

28-05-2019

Het begon allemaal op een druk Stadsplein in ‘s-Heerenberg met de zegen van pastoor Jurgen Jansen, die royaal met de wijwaterkwast zwaaide. Even enthousiast was burgemeester Peter de Baat, die renners en volgers een goede reis wenste en bij gebrek aan een startpistool de renners wegschoot met een krachtig ‘pang’. 
Hans Tornij, de voorzitter van de routecommissie, kreeg het op het laatste moment gedaan dat de Duitse politie de grote groep renners en begeleiders toch op drukke of moeilijke punten ging begeleiden. Dat begon al bij Bocholt waar iedereen snel en veilig door het verkeer werd geloodst. Pas na 45 kilometer moest er in groepen van twintig renners gefietst worden. Dat leverde geen problemen op, ook al moest er soms voor een rood verkeerslicht gestopt worden.

Was de eerste vrijdag redelijk te doen met 205 vlakke kilometers, zaterdag was het meteen raak. Niet alleen moest er 213 kilometer weggetrapt worden, maar vooral hoe! De eerste 40 kilometer was het vlak en ging in ene grote groep, maar wat er toen volgde was niet mis. Met name de 1.500 hoogtemeters die de renners vervolgens voor de kiezen kregen, leverden mooie beelden op, maar was voor sommigen een ware hel.

 

Gelukkig wordt bij Bergh in het Zadel niemand aan zijn lot over gelaten. Via flink wat vals plat en veel groen kwam de groep uiteindelijk in Braunschweig aan bij opnieuw een prima jeugdherberg. Het was inmiddels half zeven en renners en begeleiders konden al snel genieten van een prima warme maaltijd en wat lekkere drankjes.

Op zondag passeerden de deelnemers aan de fietstocht van Bergh-Leipzig-Bergh de voormalige grens tussen West en Oost-Duitsland en dat was duidelijk te zien aan de omgeving. Opeens was er vrijwel geen bebouwing en waande je in Parijs-Roubaix. De kasseien van het bos van Wallers in Frankrijk waren er niets bij en bij Jerxheim in de Landkreis Börde waren aan de horizon de restanten van de oude Muur nog te zien. 

 

Maandag zijn de renners en begeleiders hun voornaamste reisdoel, Leipzig, gepasseerd en neergestreken in Kretzschau. Morgen begint in feite de terugreis van de negendaagse fietstocht, die op 1 juni om 14.00 uur eindigt op het Stadsplein te ’s-Heerenberg. We hopen dan 1,2 miljoen euro ingezameld te hebben voor onderzoek naar kanker. Maandagmorgen om 8.00 uur werd het startschot gelost voor de vierde etappe van Halle naar Kretzschau.

Bekijk de video-impressie van de eerste vijf dagen.

Benieuwd naar de rest van de tocht?  Volg de toer via de reisverslagen op twitter, facebook en op deze site!.