Geslaagde trainingsrit vanuit Wehl

17-05-2019

Begin mei heeft een groep renners van Centurion in Wehl een trainingsrit gemaakt als voorbereiding op de rit van Bergh in het Zadel. Van Frank Siemerink kregen we het volgende verslag binnen.

Na het ontbijt en een laatste check van de weer-app op de telefoon leert ons dat het fris is en dan niet alleen in de ochtend maar het gaat niet warmer worden dan 11°C. Aangekomen bij Autoservice Evers te Wehl staat ons een lekkere warme bak koffie of thee inclusief cake te wachten. Ik zie dat er meerdere mensen zijn die al een rood neusje van de kou hebben en een enkeling heeft zelfs rode knieën.

Na wat huishoudelijke regels en spelregels voor onderweg wordt de route nogmaals in een notendop uit de doeken gedaan. Vertrek en eindplaats, Holterberg, koffieplaats, voet- fietsveer en lunchplaats worden genoemd incl. de op dat moment afgelegde afstand. Wat de snelheid betreft wordt duidelijk aangegeven dat deze niet genoemd kan worden omdat het weer hier invloed op kan hebben. Wat kan er nog fout gaan?

De route is voorafgaand als GPS aan iedereen verstrekt waardoor het relaxed fietsen is en iedereen weet wanneer we links of rechts af moeten slaan. Gezien de opkomst worden we verdeeld in 2 groepen om het veilig en overzichtelijk te houden. We vertrekken vanuit Wehl richting Hoog-Keppel – Wichmond – Laren – Markelo – Holten echter zonder door een plaats te moeten fietsen. (Dit blijkt de gehele route zo te zijn). Autoluwe wegen, amper verkeer en gevaarlijke oversteekplaatsen worden gemeden, kortom uiterst relaxed en veilig fietsen.

Aangekomen op de Holterberg is het voor iedereen vrij om acht kilometer te rijden tot aan Nijverdal alwaar we links bij De Sallandse Berg worden verwacht voor een warme kop koffie met gebak, we kunnen het gebruiken. Op het moment dat we binnen zitten vallen de eerste druppels, een betere timing konden we niet krijgen.

We vervolgen onze weg richting Luttenberg – Heino alwaar het weer iets begint te druppelen. Wel/ geen jasje? Nee, we gaan door. We zitten aan de rand van de donkere wolk. Regen gaat over in hagel, snijdende hagel en… het wordt droog. Lierderholthuis – Laag Zuthem rollen onder onze wielen door en we zien Zwolle in de verte liggen. Een bevrijding, bijna het hoogste punt in de route bereikt. Vooraan in Zwolle buigen we links af richting een fietspad over de dijk wat voorkomt dat we door de stad moeten. We pakken het pontje naar de overkant vanwaar we kunnen afzakken naar het zuiden. We hebben tenslotte 113 km wind op kop gehad, koude wind.

We slingeren door de uiterwaarden langs de IJssel. Het voordeel van zo’n frisse winderige dag is dat er niet veel families op de fiets zitten. We hebben amper verkeer onderweg en fietsen gestaagd door. Het doordraaien loopt ook gesmeerd en de kopbeurten worden op tijd afgewisseld.

Langs Wapenveld – Marle – en Veessen betekent dat we met een paar kilometer bij de lunchplek zijn, Eet en Tapperij Bijsterbosch te Welsum. De tafel is gereserveerd en we schuiven met een 26 man aan. De uitsmijters, pannenkoeken en tosti’s worden besteld. Nadat we hier zeer snel en correct zijn bediend, trekken we snel verder. Het tempo gaat een klein beetje omhoog nu we de wind deels in de rug hebben en er nog maar 60 kilometer af te leggen zijn. Bij een enkeling worden de beentjes iets minder en ze nemen hun plaats in de groep in. De sterkere rijders posten zich wat meer op de voorgrond en houden de rest uit de wind.

Terwolde – Deventer – Appen – Voorst en bij bakker Bril steken we de weg over. De laatste kilometers dienen zich aan. Dieren, echt één van de weinige plaatsjes waar we echt doorheen fietsen, tot nu toe alleen maar buitenaf weggetjes. Aangekomen in Doesburg gaat de weg langs de Rotra om vervolgens weer de binnenlanden in te duiken. Anders komen we niet aan de 200 kilometer wordt gemeld, wat een grapjas.

Aangekomen in Wehl scheiden onze wegen. De één neemt nog een afzakkertje in het café waar de sterke verhalen al snel ter tafel komen de ander neemt afscheid en zoekt een lekker warm bad/ douche op. Het was een fantastische dag, Kortom, de missie van WTV Centurion is geslaagd en we kunnen wel zeggen dat het met de deelnemers aan Bergh in het Zadel wel goed zit.