Zware dag voor fietsers Bergh in het Zadel

5e etappe Kretzschau – Tambach Dietharz 138 km - 1.774 hm

De renners van Bergh in het Zadel hebben op dinsdag 28 mei een loodzware dag achter de rug. Op de vraag aan Theo Dijkman, één van de routemensen, of dit dan de Koninginnerit was, antwoordde de Gendringenaar simpelweg: ,,Nee, die komt nog!’’

De renners hebben er nu vijf dagen opzitten en die zijn niet in de kouwe kleren gaan zitten. Het begon gisteravond al op de camping in Kretzschau, ooit de beste jeugdherberg van de DDR, tenminste volgens een heel oude oorkonde aan de muur. Echt superdeluxe was de jeugdherberg niet, maar in ieder geval heel gezellig tijdens een barbecue bij het kampvuur.

Bij het vertrek vanmorgen was eerst Stef Jansen aktief als muziekleraar, toen hij de jeugd op de camping leerde om luchtgitaar te spelen. Hartmut Krimmer, verslaggever en fotograaf van de Mitteldeutsche Zeitung was aanwezig om e.e.a. te weten te komen over Bergh in het Zadel en net als zovele Duitsers was ook hij onder de indruk. Verrassend was ook de aanwezigheid van Dinie van Middelkoop, de weduwe van de vorige week overleden Hans van Middelkoop, die meerdere keren zelf ook meefietste. Dinie zou met de tocht meefietsen, maar moest zich helaas afmelden. Vanmorgen stapte ze alsnog op de fiets om de rest van de week mee te fietsen.

Toen iedereen zijn vuile was had ingeleverd, kon eindelijk het startsignaal gegeven worden en kreeg het peloton al snel een paar lastige klimmetjes voor de kiezen.

Opvallend is de onderlinge behulpzaamheid binnen de groep. Telkens al weer een lastige bult opdoemt en renners op achterstand geraken, is er steeds een groep mensen die zich af laten zakken om de achterblijvers op te halen. Zo nodig worden de mindere klimmers omhoog geduwd, desnoods met een paar man.

Na passage van een enorm veld met hopplanten kreeg het peloton op weg naar de eerste stop een zeer zwaar stuk voor de kiezen. Na een loodzware klim van acht kilometer met een stijgingspercentage van 15% was plotseling door een Baustelle de weg versperd en moest iedereen dezelfde weg terug en dat betekende 16 extra kilometers, die ook nog eens in de stromende regen afgelegd moesten worden.

Tweemaal kreeg de groep assistentie van de Duitse politie bij passage van een wat grotere stad. Onderweg was niet alleen het publiek stomverbaasd over zo’n grote groep wielrenners, maar ook de schapen in de wei keken blij verrast.


Uit het peloton

Berg
Vandaag een ritje met maar liefst 2.000 hoogtemeters. Voor sommige onder ons is dat erg zwaar. Chris Trentelman zakt bij een steile en lange beklimming dan wat uit naar achteren en vecht zich dan in de afdaling of op het vlakke op pure wilskracht weer terug. Na deze dag volgen nog 2 vergelijkbare dagen waarbij zelfs nog meer hoogtemeters worden verwacht. Chris ziet daar als een berg tegenop.

Overigens: er als een berg tegen op zien is geen Nederlandse gezegde.

Spotten
Alle deelnemers aan deze monstertocht zijn atleten. Ze leveren bovengemiddelde fysieke eigenschappen door inzet van kracht, wendbaarheid en uithoudingsvermogen. Dan hebben we natuurlijk niet alleen de fietsers maar ook de broodnodige begeleiding en ondersteuning. Daar zitten ook mensen bij die eens atleet waren maar nu niet meer volledig voldoen aan bovengenoemde eigenschappen. Zo ook redacteur Sjaak Reumer. De enige sport waar hij deze ronde aan toe komt is vogelspotten.

Bier
Na een etappe wordt er natuurlijk wat gedronken, nagepraat en vooruitgeblikt. Niet iedereen is dan klokslag 22.00 uur in bed om zich daarmee voldoende te hebben voorbereid op de dag van morgen. Er zijn er zelfs bij die om middernacht nog dorst hebben. Gisteren troffen we Sander Reumer bij toeval nog aan een tafeltje achter een donker biertje. “Sander drink jij dat vaker zo’n donker biertje?”. Waarop hij ad rem antwoorde: “Jawel maar dan alleen ’s-nachts.”


Een video-impressie van dag 5


De eerste dagen in vogelvlucht
 

Een foto-impressie van de tocht

 

 Mooi verhaal van Harry Derksen in De Gelderlander 


Lees ook alles over dag 6, een rit van Tambach-Dietharz naar Bad Hersfeld.