Renners moeten opnieuw aan de bak

7e etappe Bad Hersfeld – Winterberg 128 km - 2.071 hm

Wie vandaag op Hemelvaartsdag een dagje uit verwachtte, kwam bedrogen uit. Amper op pad in Bad Hersberg kreeg het peloton meteen een klim van zeven kilometer voor de kiezen met een stijgingspercentage van acht procent. Fysiotherapeut Bart Kruijt moest al direct een renner de achillespees intapen. Het was mooi, steil en behoorlijk fris qua temperatuur. Een enkele renner moest al snel in de bezemwagen plaats nemen.

Het werd toch een prachtige dag, écht Hemelvaart. Soms een strakblauwe lucht, dan weer mooie wolkenpartijen boven een glooiend landschap met veel gras en koolzaadvelden. Een onverwachte Baustelle kon de pret niet drukken: een klein eindje omrijden en op naar de eerste koffiestop met Kuchen en toiletten. Vlak vóór de aankomt daar stond een welkomstcomité van de familie van Theo Reijmer uit Kilder met toeters en al op de groep te wachten.

Na de koffie een hilarisch moment toen een inwoner van pleisterplaats Schwalmstadt tussen de opgestelde renners door aan kwam rijden op een … grasmaaier. Hij werd door de mensen van Bergh in het Zadel luide toegejuicht. Even werd de groep getrakteerd op een regenbuitje, maar nog voor de afdalingen, begonnen werd het droog en dat was wel zo prettig, want het wegdek was niet om over naar huis te schrijven.

 

Op weg naar Winterberg stonden steeds meer supporters van Bergh in het Zadel langs de kant van de weg, zoals een groep vrouwen uit ’s-Heerenberg, Stokkum en Azewijn. Luid juichend begroetten Anja, Mariëlle, Nancy, Marcella en Denise hun meefietsende mannen, die ze bij het concert van de Barghse Jonges terug zouden zien.

Een bijzondere ontmoeting was er onderweg tussen de fietsers uit de omgeving van ’s-Heerenberg en ruim 35 Nederlanders en één Belg die deelnamen aan een toertocht van oude Alfa Romeo's. Van beide kanten werd er druk naar elkaar gezwaaid. Het bleef een vrolijke boel, ook al begon het op weg naar de lunch de lucht te betrekken. Gelukkig klaarde het tijdens de lunch weer op.

Na de lunch kreeg de groep gezelschap van de Duitse politie tot aan de jeugdherberg in Winterberg en dat was maar goed ook. Veel klimmen, smalle passages over drukke wegen en als toetje kreeg iedereen een verrassing: de klim over de Kahler Asten, maar de grootste verrassing was de enorme belangstelling vanuit Nederland. Opeens stond een deel van de Barghse Jonges langs de kant van de weg en iets verder steeds meer familie en vrienden van renners. Toen de klus van de slotklim geklaard was, stond het zwart van het volk bij de ingang van de jeugdherberg en werd er stevig geknuffeld.


Speciale fiets
De laatste twee dagen gaat Michel Elshof fietsen op de fiets van Edwin Engelen, die vier jaren geleden nog aan de Klaver4tocht van Bergh in het Zadel deelnam, maar die helaas aan de ziekte die hij mede probeerde te bestrijden, overleed. Het was de bedoeling dat Ids, de zoon van Michel de rit naar Leipzig op de fiets van Edwin mee zou fietsen, maar de onfortuinlijke Elshof junior liep tijdens voetballen een botbreuk op. Wel kwam hij de fiets persoonlijk Naar Winterberg brengen.


Uit het peloton

Fietsvrienden 1
Vandaag zijn we in Winterberg in Sauerland aangekomen. Bekend als relatief dichtbij gelegen wintersportplaats maar ook voor toerfietsers zoals wij. Het peloton trof daar de fietsclub uit Spakenburg die daar op bezoek waren bij hun fietsende collega’s uit zusterstad Willingen, direct naast Winterberg gelegen. Eigenlijk was het de bedoeling om met drie groepen te fietsen maar helaas konden hun fietsvrienden de flat tires uit Lekkerkerk deze dagen niet komen. Ze hadden pech onderweg.

Fietsvrienden 2
Bergh in het zadel is als 1 groep renners op pad. Toch is het in het peloton duidelijk dat deze groep ook uit kleinere groepjes bestaat. Zo zijn daar natuurlijk de renners uit de voormalige gemeente Bergh, Wehl, Doetinchem, Didam enz. De groep uit Didam valt hierbij op sommige momenten het meeste op. Zo snijden zij altijd de bochten goed aan, vooral bij scherpe bochten is dat het geval. Daarnaast is het plaatsen van een messcherpe aanval hun sterke wapen. Ook bij pech zijn ze erg praktisch ze weten precies hoe een wiel te steken en hebben altijd wel een steeksleuteltje in hun tasje als jij er eens om verlegen zit.

Alle foto's van de tocht zijn te vinden in het album Bergh-Leipzig-Bergh 2019

 

Mooi verhaal van Haico Elshof in De Gelderlander


Door naar de 8ste etappe van Winterberg naar Dülmen.