Bergh in het Zadel begint aan de terugreis

4e etappe Halle (Saale) – Kretzschau 167 km - 852 hm

Vandaag zijn de renners en begeleiders hun voornaamste reisdoel, Leipzig, gepasseerd en neergestreken in Kretzschau. Morgen begint in feite de terugreis van de negendaagse fietstocht, die op 1 juni om 14.00 uur eindigt op het Stadsplein te ’s-Heerenberg. We hopen dan 1,2 miljoen euro ingezameld te hebben voor onderzoek naar kanker.

Maandagmorgen om 8.00 uur werd het startschot gelost voor de vierde etappe van Halle naar Kretzschau.
De politie van Halle leidde de groep de stad uit en dat was maar goed ook, want het was stervensdruk.

Al snel werd de groep opnieuw getrakteerd op een erg lange kasseistrook en daar waren de fietsers niet echt blij mee. Toen het peloton vervolgens een viaduct over een snelweg passeerden, kwamen juist op dat moment de materiaalwagens van BIHZ over de snelweg. De renners werden met luid getoeter begroet.

Bij het eerste plaatsnaambordje van Leipzig, wilde fotograaf Robin Sommers daar een plaatje van maken, maar bij het afstappen van de motor zag hij een sloot over het hoofd. Alleen zijn voeten kwamen nog boven het gras uit. Van schrik drukte hij de sluiter van zijn camera in, maar normaal zijn zijn foto’s een stuk beter. Hoe blij de renners waren met het bereiken van Leipzig legde Sommers ook nog vast.

Na een koffiestop begon de eigenlijke terugreis met een paar leuke klimmetjes door een fraai glooiend landschap op weg naar de lunch in Neukieritzsch met Bratwurst en Kottlets. De hele rit van maandag verliep zonder problemen. Een paar lekke banden, maar geen valpartij. Of toch wel: een bejaarde man reed met zijn fiets op het fietspad en wilde afstappen. Hij lette te veel op het wielerpeloton en kwam ten val. Meteen sprongen de renners van de fiets om de man te helpen. Gelukkig had hij geen letsel opgelopen en hij dankte de Hollanders heel vriendelijk.

De laatste twintig kilometer was behoorlijk vals plat, dus moesten de renners in de pedalen, maar inmiddels weten de renners daar wel raad mee. Toen de spits naderde en het echt druk werd, kwam de discipline van de groep goed van pas. De fietsers formeerden zich weer twee aan twee, waarna iedereen rond 16.00 uur veilig de jeugdherberg bereikte.

 

 

 

 


Uit het peloton

Lunch
Tonny Heijink heeft de taak op zich genomen om de pauzeplekken te organiseren. Dat heeft hij tot nu toe met verve geregeld. Vandaag had hij zelfs de plaats afgestemd op onze lunch: we hebben onze lunch gehad in Kahnsdorf.

Muziek
Ons peloton is verdeeld in 4 groepjes en achter groep 1 rijdt de geluidswagen. Spreekstalmeester Theo Mijnen waarschuwt via de speakers voor bijvoorbeeld gaten in de weg, geparkeerde auto’s e.d. Zoals wikipedia al vermeld: “Een geluidsbron veroorzaakt veranderingen in luchtdruk die zich in een golfbeweging door lucht voortbewegen.” Het was vandaag voor het eerst dat men ook in groep 4 die waarschuwingen konden horen. Tegenwind: geen best nieuws.

Valpartij 2
Nadat zijn broer gisteren alle aandacht opeiste na een ongelukkige valpartij kon Robin Sommers vandaag niet achterblijven. Ook hij ging tegen het lager gelegen maaiveld en belande met zijn benen omhoog in de sloot. Door omstandigheden zijn hier helaas geen foto’s van.


Een video-verslag van dag 4
 


Een foto-impressie van de tocht


Lees ook alles over de 5e etappe van Kretzschau naar Tambach Dietharz