Opnieuw een krachtmeting voor Bergh in het Zadel

8e etappe Winterberg – Dülmen 166 km - 1.715 hm

De rit vrijdag van Winterberg naar Dülmen was opnieuw een krachmeting voor renners en begeleiders van Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding. De achtste van de negen etappes verliep bijzonder goed, ook al was deze weer loodzwaar. Zeker voor de renners die de avond ervoor naar Hotel Der Brabander in Winterberg waren geweest voor een speciaal concert van de Barghse Jonges. Ruim 300 mensen waren daarbij aanwezig. Onder hen veel familie en vrienden van de renners, die daarvoor speciaal naar de Hoog Sauerland waren gekomen en natuurlijk ook voor het aanmoedigen van de renners.

Voor een groot deel begeleid door de Duitse politie, die het tegemoetkomende verkeer stilzette, moest er zeker ’s morgens veel geklommen en gedaald worden.


Tussendoor was er een plaspauze vlakbij een camping en dat werd door de eigenaresse niet echt op prijs gesteld. De tocht door de prachtige natuur werd opgeluisterd door flinke beklimmingen, waardoor regelmatig de groep uiteenviel. Maar wat er ook gebeurde, telkens volgde er in de afdaling een hergroepering. Natuurlijk leverde de groep wat overlast voor het andere verkeer, maar op een groep motorrijders na was er amper een wanklank te horen.

Een groep tegemoetkomende wielrenners stopte zelfs om te applaudisseren. Tussendoor verdwaalden fotograaf Robin Sommers en zijn "motard" Gerrit ter Voert ook nog eens, waardoor ze een flink deel van een koffiestop misten. 

Na een heel stuk over een supersmalle weg, waar de renners achter elkaar overheen moesten, kreeg men in Dortmund-Asseln een lunch voor gezet. Dwars door enkele buitensteden van Dortmund ging het vervolgens over een zandpad, waar de auto’s amper overheen konden, naar een camping in de buurt van Dülmen, waar overnacht werd in 52 tenten, opgezet door vrijwilligers van de scouting, MvR en d’Olde Waskupen uit ’s-Heerenberg en Stokkum. Het was daar al feest, voordat de renners er waren.
 


Uit het peloton

Dokter
In ons peloton rijden een longarts Gerrit Bosman, arts/onderzoekers Frank van Leeuwen en Roland Kuiper, fysiotherapeut Bart Kruijt, huisarts Wim Schattevoet. En sinds twee dagen is ook de ’s-Heerenbergse huisarts en medisch adviseur van Bergh in het zadel, Bart Timmers, aangesloten en natuurlijk niet te vergeten de fietsendoktoren Tonnie Ros en Bas Schildering.

Tour
"Wielrennen is eerst het bordje van de ander leegeten en dan pas aan je eigen beginnen" zei Hennie Kuiper ooit. Hiermee doelend op het zo veel mogelijk sparen van energie. Vandaag was het ontzettend zwaar. Of het nu aan de avond er voor lag of aan het feit dat we al 8 dagen onderweg zijn, wie weet? Steile, niet echt lekker lopende beklimmingen, toch ook weer bijna 180 kilometer en de wind niet echt mee. Energie sparen in zo’n etappe is een hele tour.

Plassen
Vandaag leidde de Duitse politie ons naar een parkeerplaats van een restaurant voor de broodnodige plaspauze. 100 mannen en vrouwen maakten daar gretig gebruik van. De gastvrouw van het etablissement kwam daar terecht en op niet mis te verstane toon over “zeiken”.


een mooi video-verslag van organisatie en fietsers
 

kijk voor nieuwe foto's in de fotorapportage!

 

 mooi verhaal van Manon Berendsen in De Gelderlander


Lees alles over de 9e etappe en laatste etappe van Dülmen naar ’s-Heerenberg en de binnenkomst op het stadsplein.