Heldenontvangst in 's-Heerenberg - Opbrengst € 1.150.000

9e etappe Dülmen – ’s-Heerenberg 91 km - 570 hm

Duizenden mensen uit ’s-Heerenberg en omgeving hebben de renners van Bergh in het Zadel een heldenontvangst bezorgd. De Molenpoortstraat, Molenstraat en het Stadsplein stonden pikkepakke vol met familie, vrienden en bekenden, die de renners een heel warm welkom bezorgden, na hun fietstocht van ’s-Heerenberg naar Leipzig en terug. Een tocht van maar liefst bijna 1.400 kilometer in negen dagen.
 

De groep van 90 renners en zo’n 25 begeleiders vertrok ’s morgens van een steenkoude camping in Dülmen waar ze had overnacht in 52 tenten, voorzien van slaapzakken en isolatiedekens. Na een geweldige barbecue gisteravond, verzorgd door de Woodjes uit Braamt en een stevig glaasje bier, leed menigeen flinke kou in de tenten, want de temperatuur daalde naar zo’n vier graden, een heel verschil met de warmte onderweg en tijdens de afsluitavond. Een enkeling kroop met kleren en schoenen aan in de slaapzak.

Iedereen was dan ook blij met een stevig ontbijt bij een naast de camping gelegen vliegveld, waarna met behulp van een drone een groepsfoto werd gemaakt. De temperatuur liep langzaam op en het fietsen werd voor de meesten een aangename bezigheid. Een van de renners had zelfs een beker Veltins als bidon.

 

 

Via Kreis Recklinghausen ging het door een steeds wisselend landschap met veel aspergevelden. Het werd steeds ‘hollandser’, dus ’s-Heerenberg naderde. Na een koffiestop in Haminkeln ging het onder begeleiding van de Duitse politie naar ’s-Heerenberg, waar renners en begeleiders bij de oude grens getrakteerd werden op een glaasje champagne en een ‘douche’ van de ’s-Heerenbergse brandweer om vervolgens onder klokgelui via de Klinkerstraat en de Molenpoortstraat en Molenstraat door een haag van mensen naar het Stadsplein te fietsen waar eerst de renners en begeleiders op twee enorme opleggers plaats namen om samen met het publiek iedereen te bedanken die de Bergh-Leipzig-Bergh-tocht mogelijk hebben gemaakt.

Wegkapitein Harry Derksen had vooraf iedereen mooie momenten toegewenst, maar ‘het werden negen dagen met mooie momenten’, aldus de wegkapitein, die vervolgens iedereen die bij de organisatie betrokken is geweest, in het zonnetje zette. Ook burgemeester Peter de Baat sprak zijn bewondering uit voor de enorme prestatie van de hele groep.Toen was het grote moment aangebroken dat voorzitter Theo Mijnen in aanwezigheid van Wim Hendriksen de opbrengst van het fietsen, golfen, sponsors en allerlei andere acties bekend kon maken. Het was maar liefst één miljoen en 150 duizend euro! Daarmee kunnen alle goede doelen, die Bergh in het Zadel zich had voorgenomen, worden verwezenlijkt.

Penningmeester Wilbert Esselink kon een cheque van € 490.900 overhandigen aan dr. Frank van Leeuwen en dr. Roland Kuiper van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Het tweetal, dat zelf meefietste, is projectleider bij het vierjarig onderzoek naar Therapie-resistentie acute leukemie bij kinderen.

De andere grote cheque mocht Dr. Marleen Ansems van het RadboudUmc in ontvangst nemen voor het onderzoek naar het combineren van Radiotherapie & immunotherapie: Een krachtige combinatie voor patiënten met kanker. De kosten van dit onderzoek bedragen 313.250 euro en ook die worden gefinancierd door Bergh in het Zadel.


Uit het peloton

Verbranden
Vandaag was het een makkie. Iedereen rook de stal en met nog geen 100 kilometer stelde het, zeker vergeleken met wat we al achter de rug hebben, niet veel voor. Het was dan ook geen etappe waar veel energie aan is verbrand. Verbranden dat deden eigenlijk alleen hoofd, armen en benen.

Luftkurort
Vandaag kwam nog een klacht binnen bij de organisatie van Bergh in het zadel. De plaatselijke VVV van Langscheid, al waar wij onze lunch gisteren hadden, heeft contact gezocht. Dit omdat het als Luftkurort bekend staande plaatsje gedurende een 3 kwartier is blootgesteld aan een walm van zwetende en scheten latende mannen en vrouwen. Onze excuses zijn gelukkig aanvaard.


een mooie foto compilatie van de tocht


de binnenkomst op het stadsplein

 

Iedereen die op wat voor een manier dan ook heeft bijgedragen aan de fietstocht en de fantastische opbrengst, enorm bedankt.