Project 2021

Gebruik van kunstmatige intelligentie bij het onderzoek naar niet-kleincellig longkanker

Iedere cel van ons lichaam bevat duizenden verschillende eiwitten: de moleculaire machines die leven mogelijk maken. Eiwitten bepalen of een cel zich volgens de regels vermenigvuldigt, of onverhoopt ongewenst gaat delen en de basis legt voor kanker. De Van Heesch groep heeft recent een compleet nieuwe groep kleine eiwitten ontdekt, waar voorheen overheen gekeken werd omdat ze té klein waren om te kunnen vinden. Met behulp van de modernste technologieën werden duizenden van dit soort nieuwe “micro-eiwitten” in kaart gebracht voor meerdere organen in het menselijk lichaam.


Dit onderzoek liet zien dat micro-eiwitten worden gemaakt door ribosomen - de eiwit producerende fabriekjes van de cel - van stukken DNA waarvan altijd gedacht werd dat ze geen eiwit produceerden. Het bracht ook aan het licht dat micro-eiwitten een belangrijke rol spelen in het functioneren van een cel: zaken als het goed laten verlopen van de celdeling, of bijvoorbeeld het voorzien van een cel van energie, worden beïnvloed door micro-eiwitten. Hoewel beide processen van groot belang zijn voor het ontstaan van kanker, is de rol van micro-eiwitten in kinderkanker nog nooit onderzocht.


Het doel van dit project is het in kaart brengen en karakteriseren van niet eerder ontdekte micro-eiwitten in verschillende typen kinderkanker. Dit kan vergeleken worden met een ontdekkingstocht naar de “donkere materie” van de kinderkankercel: we weten dat deze micro-eiwitten bestaan, maar we weten nog niet hoe ze er uit zien, of wat ze doen. Wat we inmiddels wél weten is dat veel micro-eiwitten uiterst specifiek kunnen voorkomen in een bepaald tumor type. Dit biedt perspectief voor nieuwe behandelmethoden: zodra we weten welke micro-eiwitten uniek zijn voor een bepaald type kinderkanker, kunnen we doelgerichte therapieën ontwikkelen tegen deze eiwitten. Een echte stap voorwaarts. 


De Van Heesch groep maakt zich onder meer sterk voor de ontwikkeling van immuuntherapieën voor kinderen. Hiermee helpen we aan de hand van deze micro-eiwitten het immuunsysteem van een kind leren de tumorcellen te herkennen en op te ruimen. Hoe draagt dit onderzoek bij aan een betere overlevingskans en/ of betere kwaliteit van leven voor kinderen met kanker? Concreet gezien draagt dit project bij aan (i) het in kaart brengen en beter begrijpen van (nieuwe) micro-eiwitten die in kinderkanker geproduceerd worden, (ii) het mogelijk gebruiken van deze nieuwe micro-eiwitten als “biomarkers” voor de vroegere of betere diagnose van kinderkanker, en (iii) de mogelijkheid nieuwe therapieën te ontwikkelen die het immuunsysteem tegen deze unieke eiwitten richt, om het kinderlichaam te helpen een tumorcel te onderscheiden van een gezonde cel. Immuno-oncologisch
onderzoek in kinderen loopt ver achter op dat in volwassenen, en is daarom een speerpunt van het Prinses Máxima centrum waarbinnen het onderzoek van de van Heesch groep centraal staat.

Dit onderzoek loopt van 2021 tot 2025. Het benodigd budget is €217.494 voor het geheel en €54.373 per jaar. Bergh in het Zadel gefinancierd één jaar onderzoek uit de opbrengst van de golfdagen in 2021.

Steun Bergh in het Zadel

Samen gaan we voor meer tijd.
Word Ambassadeur, steun een actie of doneer ons éénmalig.

Doneren