Onderzoeksproject 2023

Sparen van de endeldarm met preoperatieve (chemo) radiotherapie

Onderzoeker

Tot 2009 was Hans de Wilt werkzaam als staflid Heelkunde in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Toen werd hij werkzaam als chirurg-oncoloog in het Radboudumc. Hij heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in de behandeling van endeldarm- en dikkedarmkanker en daarmee gepaard gaande uitzaaiingen in de lever of het buikvlies.

Bergh in het Zadel gaat dit nieuwe, vijfjarig onderzoek ondersteunen. De ’s-Heerenbergse huisarts, Bart Timmers, vormt samen met Anneke Welmers de medische commissie van Bergh in het Zadel. Beiden bekijken de door het KWF en het Radboud Oncologiefonds voorgedragen onderzoeken, of een onderzoek echt bijdraagt aan de wetenschappelijke voortgang van de ziekte. Vervolgens vertalen ze de medische terminologie naar begrijpelijke taal en of een onderzoek meer of minder geschikt is om financieel te ondersteunen. Uiteindelijk doen ze een voorstel aan het bestuur van Bergh in het Zadel, die vervolgens een keuze maakt.

Prof. dr. Hans de Wilt is enorm blij dat Bergh in het Zadel ‘zijn’ onderzoek met een bedrag van maar liefst € 623.500 gaat ondersteunen. Het is in feite een vervolgonderzoek. De vraag is al langere tijd of het verwijderen van de endeldarm de beste oplossing is. In 90 tot 95% van de gevallen geneest de patiënt volledig. Wel krijgt de persoon in kwestie vaak een tijdelijke of permanente stoma of een aansluiting boven de anus, waardoor je vaak naar de wc moet. Ook kunnen plasproblemen en seksuele functiestoornissen optreden.

Het onderzoek

Het onderzoek van Hans de Wilt maakt deel uit van een internationaal onderzoeksproject van naast Nijmegen ook onderzoekers in Amsterdam, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. In totaal worden 350 proefpersonen benaderd om mee te werken. Zij mogen kiezen voor de huidige behandeling of voor een behandeling waarbij het doel is de endeldarm te sparen. In het laatste geval wordt er geloot tussen een behandeling met alleen radiotherapie (bestraling) of een combinatie van radiotherapie met chemotherapie. De verwachting is dat meer dan de helft van de patiënten succesvol behandeld kan worden. 

Steun Bergh in het Zadel

Samen gaan we voor meer tijd.
Word Ambassadeur, steun een actie of doneer ons éénmalig.

Doneren