Anneke Welmers in het Zadel

Waar een kleine stad groot in kan zijn! Bergh in het Zadel, een geweldige organisatie. Een organisatie waar je hart sneller van gaat kloppen en waar je graag deelgenoot van wilt zijn. 

Mijn naam is Anneke Welmers. Ik ben woonachtig in ’s-Heerenberg. Mijn achtergrond is kinderverpleegkundige met als extra specialisatie intensieve zorg voor pasgeborenen. Ik ben begonnen als kinderverpleegkundige in het Slingeland ZH (st Jozef ZH) en nu al weer meer dan 25 jaar werkzaam in het Radboudumc. De laatste 13 jaar leid ik verpleegkundigen uit de regio Nijmegen op die zich willen specialiseren in de (acute) zorg voor kinderen van 0-18 jaar. Vanuit mijn functie als opleider heb ik ruime ervaring in het participeren in projectgroepen. Tevens heb ik vele contacten binnen en (landelijke) contacten buiten het Radboudumc.

Mijn partner en ik hebben een samengesteld gezin met 5 zoons en 2 schoondochters. Net als zo veel mensen om ons heen hebben ook wij aan den lijve ondervonden wat het betekent om een naaste dierbare te verliezen aan kanker.

Kanker, een ziekte waar middels onderzoek al heel veel vooruitgang op behandelingen is geboekt. Met doelgerichte therapieën kunnen kankerpatiënten tegenwoordig langer blijven leven. Naast het genezen is de verwachting dat kanker in de toekomst als een chronische ziekte kan worden gezien. Een chronische ziekte met een goede kwaliteit van leven. Hier is echter ook nog veel onderzoek voor nodig.

Vijfenveertig jaar geleden was ik als 10 jarig meisje bij mijn buurjongetje op ziekenbezoek. Griep zou hij hebben. Een week later was hij overleden. Acute lymfatische leukemie. Zou mijn buurjongen 45 jaar later geleefd hebben dan was er een grote kans dat hij de ziekte had overleefd. Anno 2020 is de overlevingskans bij kinderen met acute lymfatisch leukemie groot. Hier is zeker 45 jaar onderzoek aan vooraf gegaan. Mijn kinderverpleegkundige hart ging dan ook sneller kloppen toen ik las dat stichting Bergh in het Zadel na de laatste fietstocht een mooi bedrag beschikbaar heeft gesteld voor een onderzoeksproject in het Prinses Maxima Centrum Utrecht. Therapie-resistentie acute leukemie bij kinderen. Top!

Vanaf nu wil ik mijn steentje gaan bijdragen als bestuurslid van Bergh in het Zadel. Tevens zal ik samen met Bart Timmers de contacten met het KWF en het Radboud oncologiefonds gaan onderhouden.