Jan Veenhof in het Zadel

Voor wie mij nog niet kent, mijn naam is Jan Veenhof, ik ben 60 jaar, ik woon in ’s-Heerenberg en ben al  37 jaar getrouwd met Anney. Samen hebben we een zoon, Lucas.

In 2001 kreeg ik  bij een routine-onderzoek te horen dat ik Chronische Lymfatische Leukemie heb. Een niet te genezen vorm, maar verergerd, sluipend met de jaren. Op zo’n moment stort de wereld in en je ziet het even niet meer zitten.

Maar met een goed thuisfront en fijne vrienden krabbel je langzaam weer op. Ik kocht een mountainbike en samen met vrienden Robin, Hans en Erik gingen we het bos in om het hoofd  leeg te maken. Peter, een buurman zag ons en vroeg of we niet wilden race-fietsen. Nou dat leek ons niks, maar toen hij hoorde welke diagnose ik had gekregen, vertelde hij over Bergh in het Zadel. Tja, dat was natuurlijk een mooie stichting met een briljante doelstelling. De vrienden zeiden: ,,Als jij gaat, gaan wij met je mee!’’. Nou meer support kon ik natuurlijk niet hebben, geweldig. Allemaal op de racefiets en trainen, want je kunt het echt niet zonder te trainen.

De eerste tocht van Grenoble naar ’s-Heerenberg, geweldig wat een sfeer, wat een eenheid, prachtig om hier deel van uit te kunnen en mogen maken. Maar eerlijk is eerlijk, na de eerste tocht heb ik de fiets meteen verkocht, was er helemaal klaar mee om op die fiets te zitten.

Het volgend voorjaar begon het toch weer te kriebelen, toch weer een racefiets gekocht en vervolgens de móuntainbike aan de wilgen gehangen. Daarna nog de Vijflandentocht, de Oranjetocht en de Klaverviertocht gefietst. Bij de laatste keer had ik twijfels om mee te fietsen, het wordt toch wel zwaarder. Uiteindelijk toch weer meegefietst en volbracht. Ik dacht dit was de laatste keer. De ziekte is nog steeds redelijk stabiel, maar vermoeidheid,  spier-  en gewrichtsklachten worden erger (maar ik mag niet klagen).

Maar nu het project Therapieresistentie acute leukemie bij kinderen is, moet ik zeker mee doen, want kinderen met kanker is toch helemaal verschrikkelijk. Ik ben dus nog steeds aan het fietsen met de Grenslandrijders en het streven is om de volgende tocht ook uit te fietsen en tevens een lustrum vol te maken.

Bergh in het zadel is een fantastische stichting, waarbij het geld op de juiste plek terecht komt zonder aftrek van organisatiekosten met tevens een goed stel vrijwiligers en organisatoren. Top!

Sportieve groet Jan Veenhof