Louis van Gaal opent voetbalmuseum

02-07-2017

Louis en Truus van Gaal hebben zaterdag 1 juli het voetbalmuseum van Fred Baars in Braamt geopend. Dat gebeurde tijdens een gezellige bijeenkomt in de tuin van de familie Baars. Achterin die tuin heeft een aantal vrijwilligers binnen negen dagen een prachtige schuur gerealiseerd, waarin het ‘Home of Football’, zoals het Braamtse museum is genoemd, is ondergebracht.

De openingshandeling werd door het echtpaar Van Gaal verricht, door een doek te verwijderen dat het naambord van het museum aan het zicht onttrok. Niet alleen het prachtige museum kwam tevoorschijn, maar ook bleek dat de norse voetbaltrainer een aimabel iemand is, die voor iedereen tijd had en met heel velen op de foto ging of handtekeningen uitdeelde.

Die fotosessie gebeurde na het officiële gedeelte, dat geopend werd door Toin de Ruiter, die de middag in Braamt aan elkaar praatte. Voor het museum is een speciale stichting opgericht. Voorzitter daarvan is Leo Gerardus die als eerste het woord kreeg. Hij vertelde dar Fred jarenlang over het museum heeft gepraat. Leo: "Fred wist steeds meer mensen enthousiast te krijgen voor zijn idee en toen hij in 2015 het huis aan de Heuvelwijk 10 te Braamt kon kopen, wist hij dat zijn plannen gerealiseerd konden worden." Hij bedankte alle vrijwilligers voor hun inzet en zwaaide ook Bergh in het Zadel lof toe, die met Fred Willemsen en Wilbert Esselink twee bestuursleden voor de stichting heeft geleverd. Bergh in het Zadel en Spieren voor Spieren, waar Louis van Gaal ambassadeur van is, vormen samen de twee goede doelen waarvoor het Voetbalmuseum geld in wil zamelen.

Het museum met 1.000 kilo aan attributen uit de voetballerij, van Ajax tot Feyenoord en De Graafschap en van internationale clubs over de hele wereld; foto’s shawls, shirtjes, vlaggen, kaartjes, speldjes, alles wat Fred Baars maar te pakken kon krijgen is er ondergebracht. Daarbij ook veel spullen van Louis van Gaal zelf, waarmee Fred Baars al sinds de negentiger jaren bevriend is. Het museum is alleen op afspraak te bezoeken. De entree is gratis, maar Fred en zijn mensen rekenen wel op een vrije gift die fifty/fifty verdeeld wordt onder de beide goede doelen.

Theo Mijnen roemde Fred voor zijn doorzettingsvermogen en dankte hem dat zijn stichting mee gaat delen in de opbrengst, waardoor de strijd tegen kinderleukemie verder gevoerd kan worden. Na afloop bood hij Louis van Gaal een exemplaar van de laatste Ambassadeur aan. Theo werd als spreker opgevolgd door Louis van Gaal zelf, die zei met veel plezier naar Braamt te zijn gekomen. Ook al omdat ‘zijn’ stichting Spieren voor Spieren ook in de opbrengst gaat delen. "Er zijn 600 spierziektes waar met name jonge kinderen het slachtoffer van worden. Het zijn progressieve ziektes waardoor de kinderen helaas niet oud worden," aldus Van Gaal. Hij sprak zijn bewondering uit voor de enorme collectie van Fred: "Niet alleen Ajax vind je er terug en iedereen weet dat ik daar supporter van ben, maar ook Feyenoord, waar de voorkeur van mijn vrouw Truus naar uit gaat. Dit museum is de verbroedering van meerdere clubs."

Voordat de vele gasten uit Braamt en uit de voetballerij de collectie van Fred konden gaan bekijken, kreeg de oprichter van het museum zelf het woord. Hij vertelde dat het allemaal bij St. Joris en op straat begonnen was. Fred: "Je gaat verzamelen, het begon allemaal met speldjes, maar het werd steeds meer en nu heb ik eindelijk mijn museum en dat dankzij heel veel vrijwilligers." Die mensen haalde hij naar voren en gaf hun als dankjewel het boek ‘Achterhoekse Kearls’.

Foto’s Jan Kraaijenbrink