Wibi Soerjadi heeft op zondag 2 februari samen met Symfonia Jong Twente een prachtig...

" />

Prachtig Winterconcert in Pancratiuskerk

03-02-2020

Wibi Soerjadi heeft op zondag 2 februari samen met Symfonia Jong Twente een prachtig Winterconcert gegeven in de Pacratiuskerk te ’s-Heerenberg. Daarbij waren veel Ambassadeurs van Bergh in het Zadel aanwezig. Het initiatief voor dit concert kwam van Ambassadeur Fons van Pul van het Montferland Cultuurfonds in samenwerking met dirigent Alexander Geluk, eveneens woonachtig in ’s-Heerenberg. De laatste is een goede vriend van Soerjadi en wist hem over te halen om één van de drie concerten met het amateur-jeugdorkest, die hij dit jaar geeft, in ’s-Heerenberg ten gehore te brengen.

Alexander Geluk heeft Wibi Soerjadi weten te strikken om met het symfonieorkest, waarvan hij dirigent is, het tweede pianoconcert van Rachmaninov uit te voeren. In dit concert komt de virtuositeit van Soerjadi het best tot uitdrukking. Soms moet er veel geluid uit de piano worden gehaald, maar bij Soerjadi blijft het altijd fijntjes en geeft hij het orkest de ruimte.

Niet alleen is Rachmaninov de favoriete componist van Soerjadi, maar is zijn lievelingsstuk het Tweede pianoconcert. Samen met het orkest weet Soerjadi die passie en liefde volledig over te brengen. 

Soerjadi weet het amateur-jeugdorkest zo mee te slepen, dat ook zij in ’s-Heerenberg tot grote hoogte stijgt. Als geen ander weet hij de jonge musici mee te slepen in het prachtige pianoconcert. Daarbij natuurlijk gesteund door Alexander Geluk, de internationaal gelouterde dirigent.

Na de gebruikelijke kakafonie van inspelen en stemmen en een openingswoord van Fons van Pul, voorzitter van het Montferland Cultuurfonds, begon Geluk met zijn 60-koppige orkest, dat voornamelijk bestaat uit blazers en strijkers van 14 tot 25 jaar met de ouverture van de opera Le Cid van Jules Massenet, gevolgd door een preludium van Gustav Mahler en Anton Brückner en tenslotte Finlandia van Jean Sibelius. Voor de doorsnee luisteraar niet echt bekende stukken, maar de vrijwel volle Pancratiuskerk liet duidelijk merken dat ze de muziek zeker waardeerde.

Na de pauze was het de beurt aan Wibi Soerjadi, die met luid applaus ontvangen werd. Van het Tweede pianoconcert van Serge Rachmaninov werd achtereenvolgens het Moderato, een adagio en een allegro ten gehore gebracht. Zowel de pianist als de leden van het orkest toonden aan over een enorme virtuositeit te beschikken, iets wat de luisteraars enorm konden waarderen, hetgeen bleek uit een enorm applaus en gejuich aan het einde. De solist en het orkest beloonden het publiek daarvoor met een speciale toegift, een arrangement van Wibi Soerjadi zelf.

Foto’s Martie Seesing