Extreem zware etappe voor de fietsers van Bergh in het Zadel

6e etappe Tambach-Dietharz – Bad Hersfeld 127 km - 1.978 hm

Het was vandaag een extreem zware dag voor de fietsers van Bergh in het Zadel, maar er komt nog veel meer op de fietsers af. Moesten de renners van Tambach naar Bad Hersfeld ‘slechts’ 127 kilometer afleggen; het aantal hoogtemeters, de meters dat er geklommen moet worden, bedroeg maar liefst 1978 meter en KLIMMEN moest vandaag met een hoofdletter geschreven worden. Maar ook morgen op weg naar Winterberg en vrijdag naar Dülmen is het weer raak.

Raak was het ook al bij de start, waar Riny Derksen verscheen met een bont en blauwe arm. Ze bleek namelijk uit het bovenste deel van het stapelbed in de jeugdherberg te zijn gevallen en dat was niet alleen pijnlijk, maar ook koddig, al zat Riny daar zelf niet mee. Veel renners wilden de ravage op haar arm wel even zien.

Het begon direct na de start, begeleid door de plaatselijke politie met een steile klim van 6 kilometer in het Thüringer Wald, waar de renners soms in de wolken verdwenen. Met zeven graden was het erg koud en dat was nog erger in de afdaling. Daarom werden er eerst jasjes aangetrokken. De afdaling was gevaarlijk, maar omdat de discipline in de groepen groot is, kwam de veiligheid van de renners niet in gevaar, ondanks het door de regen nat geworden wegdek. Gelukkig kwam langzaam de zon door de wolken heen en toen de groep Thüringen verliet en Hessen inreed, werd het steeds aangenamer.

Terwijl de fietsers druk bezig waren met dalen en klimmen, konden de begeleiders genieten van de prachtige natuur, de glooiende hellingen en de prachtige vakwerkhuizen. Daar hadden de renners geen oog voor. Na 58 kilometer was het tijd voor een prima verzorgde koffiestop en dat was ook het sein voor de zon om definitief door te breken en het na een regenachtig begin een prima dag werd.

Dat kwam goed uit want renners en begeleiders wachtte een afdaling met een percentage van maar liefst 18 procent. De kilometerteller gaf 60 kilometer per uur.aan. Gelukkig bleek dat iedereen niet alleen kan fietsen, maar ook kan sturen. Bij Dipbach reed Bergh in het Zadel West Duitsland weer in om vervolgens de lunch te nuttigen. Die bestond dit keer uit pasta, goulash en een groentesalade.

 


Tijdens de lunch kwam een wildvreemd iemand vragen wat er aan de hand was met zoveel fietsers. Het antwoord dat hij kreeg was voor hem aanleiding om spontaan 50 euro in de pot van BIHZ te stoppen.

In de pauzes hadden de beide mechaniciëns, Bas Schildering en Tonnie Ros, weinig tijd om te pauzeren. Zij moesten allerlei problemen van renners oplossen en tegen de tijd dat zij klaar waren, was de pauze voorbij.

 

Barghse Jonges!

Morgen gaat de caravaan op weg naar Winterberg. Om acht uur wordt bij Hotel Der Brabander een concert verzorgd door de Barghse Jonges. Daarbij zullen niet alleen renners en begeleiders, maar ook bezoekers uit Nederland aanwezig zijn, die een dagje Winterberg geboekt hebben. Wie daar ook zin in heeft is van harte welkom. Met de auto ben je in drie uurtjes in het Sauerland.


Uit het peloton

Rosa
Onze tocht door het prachtige landschap van de deelstaten van Thüringen en Hessen kwamen we ook door het plaatsje “Rosa”. Eén van de renners wist ook direct de naam van het volgende plaatsje dat we zouden aandoen. Volgens hem was dat “Munde”: Rosa Munde?

Tik 1
Veel renners verzorgen hun bolide extreem goed. Ook tijdens deze tocht gaat er bij hun fiets regelmatig een poetsdoekje overheen en wordt de ketting en tandwielen goed onderhouden. Het frustreert de meesten van hun als hun fiets geluiden maakt die die niet moet maken. Een klein kraakje hier of een tikje daar, gek worden zo er van. Als oplossing wordt hen oordopjes aangeboden welke voor de nachtrust ook geen overbodig luxe zijn.

Tik 2
We hadden het al over de tikjes aan de fiets. Er is natuurlijk ook een andere vorm van tikjes. Hier een voorbeeldje: Francis Geurts plaatst haar ritjes op Strava (een app die wielrenners in staat stelt om op de fiets afgelegde afstanden en routes vast te leggen en deze prestaties te vergelijken met andere en fietsers). Ze probeert daarbij haar rit af te sluiten op de hele kilometer – vandaag dus 130,00.de fotorapportage is weer verder aangevuld met mooie foto's van Robin Sommers

een mooie reportage van Regio8
 

een mooie column "Rugtas" van Herlinda ter Maat


Op naar dag 7 Winterberg: here we come!