Vijfde tocht 2003

Shirt tocht 2003 Bergh in het ZadelDatum: 23 mei t/m 1 juni 2003
Route: van Grenoble (Frankrijk) naar
's-Heerenberg

Afstand: 1300 km in 10 dagen
Opbrengst: € 340.000
Deelnemers: 74 fietsers en 21 begeleiders

Doel: Het doel van het project is om de opsporing van borstkanker in het bevolkingsonderzoek te verbeteren. Uit meerdere studies is gebleken, dat radiologen sommige tumoren over het hoofd kunnen zien. Door betere opsporingsmogelijkheden zouden jaarlijks mogelijk 700 gevallen eerder kunnen worden ontdekt. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het UMC St Radboud te Nijmegen.

Naast bovengenoemd onderzoek (het gebruik van de computer bij het beoordelen van borstfoto's door dr. ir. N. Karssemeijer), is er door een hogere opbrengst een tweede project deels gefinancierd.
Prof. dr. E.J.J. van Zoelen leidde het onderzoek naar een medicijn, dat kan worden ingezet bij uitgezaaide borstkanker.

Reisverslag van de laatste dag: Eindelijk, de laatste etappe naar huis. Voor de laatste keer de spullen pakken en koffers naar de vrachtauto sjouwen, de fiets gereed maken (banden op spanning, bidons vullen, tellers op nul), ontbijtbuffet met wachtrijen, lunchpakket klaarmaken, toiletteren en wachten op de toespraak van Theo.

Tocht 2003 Bergh in het ZadelHet lijkt uiteraard een eenvoudige rit maar uiteindelijk een etappe van alweer 170 km. Onderweg gaan we langs zeer smalle weggetjes, langs aspergevelden. De pauze staat gepland op ca. 48 km. Na nog meer smalle weggetjes, de motoragenten kunnen het peloton nauwelijks passeren, zelfs zandpaden (Rudy Lubbers kon met zijn mountainbike één keer genieten) en diverse lekke banden komen we uiteindelijk na 75 km bij de stop. De Limburgse vlaaien en een lekker bakje koffie stonden klaar.

Door de slechte wegen zijn we achterop geraakt van ons geplande schema. Normaal gesproken is dat niet zo erg maar vandaag moeten we om ca. 13.00 u in Nijmegen zijn om “de cheque” te kunnen overhandigen. Er wordt besloten een andere weg te fietsen te weten over N272 de provinciale weg en deels autoweg. In hoog tempo (ca. 32 tot 38 km per uur) fietsen we via Groesbeek naar Nijmegen.

Tocht 2003 Bergh in het Zadel check RadboudBij het UMC Radboud te Nijmegen worden we feestelijk door het Trompetterkorps der Beredenwapenen binnengehaald. De presentatie wordt verzorgd door Tom Blom. Hij werkt naar het officiële hoogtepunt, de overhandiging van de cheque, toe. De erevoorzitter van de stichting, Alois Klosterboer, geeft de cheque aan mevrouw M. Appel-de Waart, burgemeester van Bergh, en zij overhandigt de cheque met het bedrag euro 300.000 + aan de heer J. Werner, voorzitter van Raad van Bestuur van het UMC. Het definitieve bedrag kan nog hoger worden daar nog niet alle toezeggingen ontvangen zijn en er nog steeds nieuwe giften binnenkomen.
Namens het KWF / de Nederlandse Kankerbestrijding spreekt algemeen directeur T. Haselaar zijn dank uit. Het initiatief en het bedrag zijn in deze omvang uniek. Namens de organisatie spreekt voorzitter Theo Mijnen. Vervolgens genieten de renners van het goed verzorgde buffet. De etappe wordt om 14.30 uur exact volgens het tijdschema vervolgd. Op naar ’s-Heerenberg. De laatste 45 km wordt snel afgelegd. Bij de grens worden we opgewacht door de Duitse politie die ons de gehele weg begeleiden. Uiteindelijk komt de Rijnbrug en “onze” windmolen in zicht.

Bij de grens in ’s-Heerenberg begint er een groots onthaal. De organisatie hiervan was perfect. Met het bestuur voorop begint de rondtocht door de met vlaggen versierde straten. Helaas is er een valpartij waarbij Frans Spanjers betrokken is, maar gelukkig blijft het alleen bij materiële schade aan zijn nieuwe fiets. Het marktplein staat vol met familieleden, vrienden en overige belangstellenden. Geert Teunissen van Optimaal FM verzorgt het commentaar. Pappa Wilbert wordt geroepen door zijn zoon Bert. Vele blijde gezichten en bloemen. De renners zijn blij weer thuis te zijn en mevrouw Appel en de aanwezigen zijn trots op het succes.

De “Karel Werkhoven Memorial” wordt door zijn familie uitgereikt aan Wim Hendriksen. Karel was secretaris van de stichting en is eind vorig jaar onverwacht overleden. Ter nagedachtenis aan hem is deze trofee in het leven geroepen. Wim wordt met deze trofee nogmaals bedankt voor zijn tomeloze inzet. In verband met de geplande feestavond worden de vrachtauto’s bij de sporthal uitgeladen, gedoucht en omgekleed (heerlijk schone, niet klamme of geurende kleding). Om 19.00 uur begint de afsluitende feestavond. Met een goed buffet, diverse toespraken en als afscheid het lied van Joop Boxstat, waarin de gebeurtenissen van de tour op zijn eigen wijze verwoord.

Hiermee is er een einde gekomen aan de schitterende tour. De renners, begeleiders en hun partners nemen afscheid van elkaar. 

Tocht 2003 Bergh in het Zadel  Tocht 2003 Bergh in het Zadel