Peloton rijdt voormalige DDR binnen

3e etappe Braunschweig – Halle 165 km - 988 hm

De deelnemers aan de fietstocht van Bergh-Leipzig-Bergh zijn gistermiddag de voormalige grens tussen West en Oost-Duitsland gepasseerd en dat was duidelijk te zien. Opeens vrijwel geen bebouwing en je waande je in Parijs-Roubaix. De kasseien van het bos van Wallers in Frankrijk waren er niets bij en bij Jerxheim in de Landkreis Börde waren aan de horizon de restanten van de oude Muur nog te zien. Een muur die juist op 26 mei herdacht werd als Sperrgebiet tussen Oost- en West-Duitsland, op de dag dat de Hollandse fietsers er langs kwamen.

 

Nog een vergelijking met de Tour de France: de renners kregen de wind flink op de kant en het leek of de groep door waaiers uiteen viel, maar dat kwam omdat er ook vandaag in groepen gefietst werd. Onder de begeleiders van de rit van zondag was ook Edwin Bleuming uit Rolde, die via ’t KWF als motorrijder gevraagd was. Hij was net zo goed als zijn Berghse collega’s, maar bij het passeren van het peloton ging hij voor een beter zicht rechtop op zijn motor staan en dat leek best spectaculair.

Na de nodige chicane’s door een woonwijk met een paar mooie klimmetjes, trok de groep fietsers en hun begeleiders naar een volgende stop in een leuk dierenparkje, waar koffie en gebak wachten, waarna de tocht vervolgd werd langs het racecircuit Oschersleben. De passage van een trein zorgde even voor een kleine pauze.

Het weer werd steeds beter en daar genoten ook drie kraanvogels van, die vanuit Polen even kwamen fourageren in Duitsland en van de temperatuur van 17 graden kwamen genieten.

Ook een rode wouw en een kraai vermaakten met hun onderlinge achtervolging de begeleiders van de fietsers. De renners hadden daar geen oog voor, want de laatste kilometers bevatten een paar lastige klimmetjes voordat de politie van Halle de groep opwachtte en naar de jeugdherberg bracht. Dat was nog een gevaarlijke onderneming. Door een wirwar van tramrails was het uitkijken geblazen en dat werd Mike Sommers bijna fataal. Hij kwam ten val en liep een paar flinke schaafwonden op.

Morgen vertrekt de groep naar Kretschau en komt in die vierde etappe langs Leipzig, het reisdoel van de tocht. Daar begint in feite ook de terugtocht naar ’s-Heerenberg, maar daar zijn nog vijf etappes voor nodig. Pas zaterdag zijn de fietsers en begeleiders terug op het Stadsplein in ’s-Heerenberg.


Uit het peloton 

Kukident
Vandaag reden we het voormalig Oost Duitsland in. Veel is daar na “Die Wende” al veranderd , gemoderniseerd en vele miljoenen zijn gestoken in de infrastructuur. Toch werd ons peloton getrakteerd op een maar liefst 3 kilometer lange kasseienstrook. Het bekende Bos van Wallers was er niets bij. Als er iets aan je fiets of lichaam niet helemaal goed vast zat was het na afleggen van deze keienstrook zeker losgetrild. De strook hier in Oost Duitsland draagt de naam Kukidentteststrekke.

Partijtje
Vandaag twee partijtjes in het peloton. Rudy Lubbers is 60 geworden en bij binnenkomst van Halle ook nog een valpartijtje. Mike Sommers vergiste zich even in de tramrails met als gevolg een gapende wond. Volgens Mike “om moe van te worden”.Kort video-verslag van dag 3

Een foto-impressie van de tocht


Lees ook alles over de 4e etappe van Halle (Saale) naar Kretzschau.