06 november 2021

Riet Bodd zamelde € 10.000 in voor Prinses Máxima Centrum

Nog nooit eerder had de Babberichse Riet Bodd jam gemaakt. Nadat ze zelf ernstig ziek werd en ze haar man aan kanker verloor, besloot ze zes jaar geleden om jam te verkopen voor het goede doel. Riet doneerde € 8.636 aan het KWF en € 10.000 aan Bergh in het Zadel.

In de voortuin (Koningstraat 3) staat een houten presentatiekar met allerlei soorten jam. Er zijn 31 verschillende soorten verkrijgbaar voor € 2,50 per pot. Het geldkistje staat ernaast. De jam is ook verkrijgbaar bij Bakker Lurvink in Doetinchem en bij verschillende restaurants. Riet: “Mensen kunnen aanbellen als ze meer jam willen of een andere smaak. Het is nooit voorgekomen, dat iemand niet heeft betaald. Ik maak de jam, maar mijn kinderen en kleinkinderen helpen met het inkopen van het fruit en mijn kleindochter beheert de Facebookpagina: Oma’s zelfgemaakte jam voor de kankerbestrijding. Pakketten met jam worden zelfs opgestuurd.”

Hard werken

Via Ambassadeur Hans Bruns van Habru aluminimum lastechniek kwam ze in contact met Bergh in het Zadel en besloot: 'daar gaat de opbrengst naar toe'. Riet: “Toen ik wist dat het geld naar nieuw onderzoek in het Prinses Máxima Centrum zou gaan, had ik € 8.500. Ik heb daarna enorm hard gewerkt en mijn twee dochters en zoon maakten zich soms zorgen, dat het teveel voor me zou worden. Maar ik wilde zó graag de cheque van € 10.000 aanbieden en dat is gelukt.”

10.000 potjes

Op de deur van de ‘jamkamer’ - het domein waar naar schatting een kleine 10.000 potjes zijn gemaakt - hangen foto’s. Riet met Airen Mylene, SBS6-presentatrice van Hart in Aktie. Maar ook met Angelique Krüger van Omroep Gelderland. Als Oma Jam stond ze in het tijdschrift van Omroep Max. Riet: “Hart in Aktie doneerde 700 kilo geleisuiker. Af en toe krijg ik ook fruit. Het meeste koop ik en ik houd de aanbiedingen goed in de gaten. Ik werk vooral met vriesfruit, dat hoeft niet meer schoon te worden gemaakt.”

Groot gemis

Acht jaar geleden kreeg haar man Joep longkanker, terwijl ze zelf herstelde van keelkanker: 34 bestralingen en vijf keer chemo. Haar stembanden liepen door de bestralingen zoveel schade op, dat ze sindsdien leeft op kleine flesjes vloeibaar voedsel. Ze laat zijn foto zien: “Een ongelooflijk gemis, we hadden het zo fijn samen. Met mijn beide dochters heb ik hem drie maanden verzorgd. Mijn dochter Marjan deed met een groep familieleden mee aan de estafetteloop ‘Samenloop voor hoop’ van het KWF. Ik zag daar zoveel zieke mensen, dat ik besloot mijn steentje bij te dragen. Dat andere families bespaard blijft, wat wij hebben moeten doorstaan.’ Ik blijf jam maken zolang het kan en ik ben nu bezig met een tweede cheque voor Bergh in het Zadel.”

Steun Bergh in het Zadel

Samen gaan we voor meer tijd.
Word Ambassadeur, steun een actie of doneer ons éénmalig.

Doneren