Regionale projecten

De opbrengst van de Oranjetocht in 2011 was dermate groot dat er ook ruimte bleek voor ondersteuning van regionale projecten. Hierdoor is een bijdrage gedaan aan de volgende projecten:

We streven er naar om  in 2015 naast de adoptie van het onderzoeksproject ‘Vierdimensionale bestralingstechniek alvleesklierkanker' ook weer een aantal regionale projecten te kunnen helpen als de opbrengsten van alle sponsoractiviteiten dit toe laten.

* Inloophuis het Braamhuis in Zevenaar geopend

Dankzij vele vrijwilligers en sponsoren opende op 24 november 2012 het Braamhuis in Zevenaar. Een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Maar ook diegenen die hersteld zijn en behoefte hebben aan een luisterend oor. De Jan Braam Stichting zorgde voor de realisatie van dit project.

Voorzitter Mariëtte Kroeze: "Door ondermeer de schenking van Bergh in het Zadel kon deze droom verwezenlijkt worden. Het Braamhuis is een plek waar de mens centraal staat, niet de ziekte. Bedoeld voor iedereen in de Liemers die met kanker te maken krijgt." 

"Internisten Harry Seinen en Andre Vlot van Rijnstate Ziekenhuis Zevenaar hebben oud-internist Jan Braam bij zijn pensionering de Jan Braam Stichting cadeau gedaan", vertelt Mariëtte Kroeze. "Jan Braam heeft als internist van het eerste uur duizenden patiënten uit de regio behandeld en zich 33 jaar lang met passie ingezet voor menselijke en persoonlijke zorg in het ziekenhuis. Hij opende op 24 november het Braamhuis. Iedereen kan binnenlopen op dinsdag en donderdag. Eens in de twee weken ook op maandagavond. Zonder verplichtingen, bijvoorbeeld om met lotgenoten te praten. Er worden ook workshops schilderen, yoga en tai chi gegeven. Net als thema-bijeenkomsten over levens- en zinsgevingsvragen. Om dit te realiseren is er een team van 30 vrijwilligers bij betrokken. Zowel gastrouwen als activiteitenbegeleiders."

Persoonlijke benadering

Mariëttes werk als vrijwilliger voor het Braamhuis ligt in het verlengde van wat ze doet bij haar eigen bedrijf Krachtpunt. Mensen begeleiden op hun werkplek als ze iets ingrijpends hebben meegemaakt. De voorzitter weet wat het betekent om je gezondheid te verliezen of te leren leven met de gedachte dat je dood gaat. "Mijn man had een hersentumor en overleed vier jaar geleden na negen maanden ziekbed op 46-jarige leeftijd. Je hele leven ligt opeens in scherven aan je voeten. Ook al heb je zoveel lieve mensen om je heen, de enorme eenzaamheid overvalt je. Die begeleiding bieden we in het Braamhuis ook aan: zowel op praktisch als emotioneel niveau. Persoonlijke benadering is naast een goede behandeling zo belangrijk. We zijn nu een aantal weken open en de aanloop is goed. Ons inloophuis bevindt zich net achter het ziekenhuis in Zevenaar. We werken zonder subsidies en de vele sponsoren en vrijwilligers zijn onmisbaar. Wij zijn erg blij met degenen die ons als ‘Vriend van het Braamhuis' structureel willen steunen. Het huis kunnen we voor een geringe vergoeding van de gemeente Zevenaar huren. Burgemeester Jan de Ruiter heeft bij de opening nog gespeecht. Het grootste compliment van de bezoekers is, dat ze kunnen zien dat het huis met liefde is ingericht en warmte uitstraalt. Door alle giften is het een prachtig geheel geworden. Van het geld van Bergh in het Zadel hebben we de inrichting van het Braamhuis kunnen doen. Naast de grote onderzoeksprojecten, vinden ze het belangrijk om steun te geven aan regionale initiatieven zoals deze. Juist omdat psychosociale zorg naast het behandelproces van groot belang is."

* Doetinchems hospice Sravana biedt zorg in de laatste fase

Als het einde nadert en tijd steeds kostbaarder wordt, zijn liefde, aandacht en extra ondersteuning heel belangrijk. Stichting Sravana biedt met geschoolde vrijwilligers palliatieve, terminale zorg aan mensen thuis of in het gasthuis. Monic Rootinck is een van de vrijwilligers van Sravana. "Ik werk al bijna negen jaar voor Sravana. De eerste vijf jaar aan het bed en de laatste jaren als bestuurslid van de  Stichting Vrienden van Sravana."

Het gasthuis van Sravana staat vlak naast het Doetinchemse verpleeghuis Den Ooiman. In de ruime en sfeervolle woonkamer is het rustig. Monic nodigt ons uit voor een rondleiding door het huis en laat de nieuwe keuken, de bijkeuken en het nieuwe gastentoilet zien. "Allemaal gerealiseerd dankzij ondermeer de schenking van Bergh in het Zadel", vertelt ze enthousiast. "Wij zijn er enorm blij mee. Er zijn vijf gastenkamers. De vijfde kamer is bedoeld voor tijdelijke opnames, wanneer het bijvoorbeeld voor familie of mantelzorgers thuis even te zwaar wordt."

Sravana richt zich op het verzorgingsgebied van het Slingeland Ziekenhuis. Iedereen, ongeacht geloofsovertuiging kan in de laatste fase van zijn leven, bij een levensverwachting van ongeveer drie maanden, een aanvraag indienen bij het hospice. Sravana werkt met een groot team vrijwilligers, 3 vaste coördinatoren en een vast team verpleegkundigen van Sensire.

Betere balans

Monic kwam via een vriendin in aanraking met Sravana. "Ik heb mijn zieke moeder verzorgd en heb toen bewust gezocht naar een balans tussen betaald werk en maatschappelijk iets betekenen. 

Ik heb die balans toen gevonden bij Sravana." Monic Rootinck runt haar Dr.Hauschka schoonheidspraktijk en werkt als Hospitality Regisseuse. Als freelance gastvrouw ondersteunt ze opdrachtgevers bij beurzen, openingen, events en zakelijke bijeenkomsten. "Ik zorg dat de gasten van A tot Z, van ontvangst tot het weggaan goed worden opgevangen. Ik doe mijn best om de puntjes op iedere ‘i ‘ te zetten. Gelukkig kan ik snel schakelen en heb ik oog voor details."

Door de zorg voor haar moeder en twee vriendinnen die vrij jong zijn overleden, heeft Monic gezien hoe waardevol het is om in de laatste fase van het leven te kunnen ontspannen. "Ik heb gasten regelmatig schoonheidsbehandelingen gegeven. Maar er zijn ook mensen die er juist geen prijs op stellen dat je ze aanraakt of met ze wilt praten. Onze vrijwilligers luisteren tussen de regels naar wat iemand graag wil of juist niet wil. Een collega van mij verwoordde dat heel mooi: je hangt je eigen ego aan de kapstok. Vaak praten we met gasten niet eens zoveel over hun ziekte, dat doen ze wel met familie, coördinatoren, verpleging en vrienden. Maar juist over alledaagse dingen of over zingeving van het leven. Afscheid nemen is intens en raakt zoveel facetten van je mens-zijn. Het is bijzonder en dankbaar om bij Sravana als vrijwilliger betrokken te mogen zijn."

* Financiële ondersteuning van hospice de Lelie in Winterswijk
Bergh in het Zadel heeft een donatie van € 10.000,- gedaan aan Hospicegroep De Lelie in Winterswijk voor de inrichting van een vrijwilligerskamer. Sinds 2005 zet Hospicegroep De Lelie zich in voor terminale zorg bij mensen aan huis en in het hospice aan de Leliestraat in Winterswijk. Deze zorg is voor alle 130.000 inwoners van het verzorgingsgebied van de hospicegroep toegankelijk.

Onder het motto ‘wij voegen geen tijd toe aan het leven, maar wel leven aan de laatste dagen’ worden ongeneeslijk zieke mensen liefdevol verzorgd tijdens hun laatste levensfase. Bij Hospicegroep De Lelie is een groep van zo’n 80 vrijwilligers beschikbaar. Een deel van deze vrijwilligers zet zich in voor de terminale zorg aan huis, een ander deel voor de zorg in het hospice. De dagelijkse leiding van de hospicegroep is in handen van twee professionele coördinatoren.

Vrijwilligerskamer De Lelie WinterswijkSpeciaal voor de vele vrijwilligers is mede dankzij de donatie van Bergh in het Zadel een vrijwilligerskamer in het hospice ingericht. Wie meer over de activiteiten van Hospicegroep De Lelie in Winterswijk wil weten, kan deze flyer lezen en terecht op de website www.hospicedelelie.nl.