Bart Kruijt in het Zadel

Toen een vriend, die zitting had in het bestuur van Bergh in het Zadel, mij vlak voor de tocht in 2003 van Grenoble naar ’s-Heerenberg vroeg of ik als fysiotherapeut mee wilde gaan heb ik niet lang hoeven nadenken. Bergh in het Zadel en haar ideeën waren mij reeds bekend en inmiddels ben ik vijf maal mee geweest op de 4-jaarse tochten. De een nog mooier dan de ander.

Als fysiotherapeut zie ik mijn werk als een mogelijke oplossing voor mensen met klachten van het bewegingsapparaat, om te leren begrijpen hoe klachten ontstaan, en vooral, wat je er zelf aan kan doen. Zelfwerkzaamheid is in dat geval dus een vereiste, zie het als training. Net zoals de fietsende deelnemers aan de fiets-tochten heel veel kilometers moeten maken om deze tochten te kunnen volbrengen.

De tocht naar Leipzig in 2019, zo’n 1400 kilometer lang, was zwaar gezien het vele klimwerk wat er op de route lag. Dat is in je vrije tijd en hier in de omgeving lastig te oefenen maar het is mooi om te zien hoe de renners ideeën ontwikkelen als trainingsweekenden in Sauerland of Limburg, om in zo’n zware tocht zo lang mogelijk in het zadel te blijven.

De noodzaak van het geld inzamelen is nog altijd aanwezig. Er is al veel ontdekt om kanker te bestrijden maar er is ook nog heel veel te ontdekken. Gelukkig hebben de door Bergh in het Zadel gesponsorde projecten al vele vruchten afgeworpen.

Tijdens de tochten verleen ik zo goed mogelijk mijn diensten als fysiotherapeut en inmiddels heb ik ook zitting genomen in de routecommissie. Daar stuiten we de laatste tijd op best wat problemen zoals gebrek aan politiebegeleiding en allerlei juridische zaken die het er niet makkelijker op maken.

Veiligheid staat voorop dus we zullen moeten blijven nadenken hoe we zo lang mogelijk door kunnen gaan met het inzamelen van geld voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker.

Op dit moment wordt e.e.a. (terecht) overschaduwd door de Covid-19 situatie, en misschien ook wel de veiligheid van het wielrennen an sich, gezien een aantal dramatische ongevallen in de wielrennerij, maar het zal mij en Bergh in het Zadel niet weerhouden om te blijven zoeken naar oplossingen om dit initiatief in stand te houden.

Fiets en leef veilig.
Bart Kruijt