07 januari 2023

Oma Jam Riet Bodd maakt al zeven jaar jam voor het goede doel

De Babberichse Riet Bodd (76) maakt al bijna acht jaar maar liefst vijftien soorten jam. Met de opbrengst voor Bergh in het Zadel. Twee jaar geleden een cheque van € 10.000 en vandaag ontvangt mede-oprichter van Bergh in het Zadel Wim Hendriksen € 7.000 voor het nieuwe onderzoek van kinderoncoloog Friso Calkoen. Oma Jam zoals ze liefkozend wordt genoemd kreeg keelkanker en herstelde. “Mijn man Joep ben ik in dezelfde periode verloren aan longkanker. “Voor mij aanleiding om dit te gaan doen, zodat andere gezinnen dit bespaard blijft.”

Naast de keuken is de ‘jamkamer' waar de potjes voor het uitkiezen staan. Met de lekkerste combinaties die je niet in de winkel koopt: mandarijn-vanille, kers-aardbei en pruim-sinaasappel-port. Het maken van de jam is een familieaangelegenheid. “Mijn kinderen en kleinkinderen helpen met het inkopen van het fruit. Kleindochter Maureen beheert de Facebookpagina: Oma’s zelfgemaakte jam voor de kankerbestrijding. De jam is te koop bij Bakkerij Lurvink in Doetinchem, Het Arnhemse Bakkertje in Arnhem, Slagerij Appie van Uum in Zevenaar en B&B Unter der Linden in Emmerich. Verder staat in mijn voortuin (Koningstraat 3 in Babberich) een houten presentatiekar met allerlei soorten jam. Inclusief een geldkistje. Er is nog nooit een potje niet betaald of gestolen.”

Donaties welkom

“Het meeste fruit koop ik en ik houd de aanbiedingen goed in de gaten. Ik werk met vers fruit en vriesfruit. Afgelopen zomer kreeg ik een kist van 12 kilo pruimen cadeau. Met 1 kilo fruit maak ik vier potjes jam, dus tel maar uit. Het waren heerlijke kwetsen en heel fijn om te verwerken.” Jam doet ze in lege HAK potjes van ongeveer 350 of 195 gram, liefst zonder etiket. En niet de potjes waar rode kool, groenten in zuur of piccalilly in heeft gezeten. De geur en smaak blijven er namelijk deels inzitten. Donaties voor potten, geleisuiker en fruit zijn welkom: “Dan kan er meer geld naar Bergh in het Zadel.”

Mijn steentje bijdragen

Hoe kwam Riet op het idee om jam te gaan maken? “Mijn dochter Marjan deed met een groep familieleden mee aan de estafetteloop ‘Samenloop voor hoop’ van het KWF. Ik zag daar zoveel zieke mensen, dat ik besloot mijn steentje bij te dragen. Ik doneerde € 8.636 aan het KWF, voordat ik via Ambassadeur Hans Bruns van Habru Aluminimum Lastechniek in contact kwam met Bergh in het Zadel. Vanaf toen besloot ik: daar gaat de opbrengst naar toe. De cheque van € 7.000 is nu uitgereikt, maar ik heb het eerste geld voor de volgende alweer binnen. Zolang ik kan blijf ik jam maken.”

Nieuw onderzoek kinderoncoloog Friso Calkoen

De vorige cheque van € 10.000 aan Bergh in het Zadel heeft Riet uitgereikt aan prof. dr. Leendert Looijenga van het Prinses Máxima Centrum. Voor het onderzoek Voorspellen van therapie-ongevoeligheid van kiemceltumoren waar door Bergh in het Zadel een totaalbedrag van € 45.000 werd geschonken. Hierbij zat ook de opbrengst van de golfdagen van Bergh in het Zadel en die van de duivenveiling die Hans Bruns jaarlijks organiseert. Met de nieuwe cheque van € 7.000 steunt ze het onderzoek van kinderoncoloog dr. Friso Calkoen in het Prinses Máxima Centrum. Met het onderzoek CAR-T Celtherapie, een nieuwe vorm van immuuntherapie, doet hij met zijn team onderzoek voor uitbehandelde kinderen en jong-volwassenen met leukemie of non-Hodgekin lymfoom. De opbrengst van de laatste duivenveiling en de golfdagen in 2022 gaat daar ook naar toe.”

Ik mis hem

Aan de muur in de woonkamer een foto van haar man Joep. Riet leerde hem kennen toen ze veertien was. “Een fijne, hardwerkende man”, zal ze later tijdens het interview zeggen. “Ik mis hem zo.” Negen jaar geleden overleed hij. Met haar dochters Marjan en Nicole verzorgde ze hem de laatste drie maanden thuis. “In die periode werd ik behandeld voor keelkanker. Na 34 bestralingen en vijf keer chemo waren mijn stembanden zo beschadigd, dat ik leef op flesjes drinkvoeding. Het bezoek aan het Prinses Maxima Centrum heeft veel indruk op me gemaakt, de kleintjes die er rondlopen. Dat raakte me. Ook toen ik bestralingsapparaat zag, omdat ik weet hoe het voelt. Ik kan niet meer huilen. Mijn emoties heb ik diep weggestopt. Er is zoveel gebeurd met mezelf, maar vooral dat ik Joep ben verloren aan kanker. Veel steun heb ik aan mijn dochters en kleinkinderen. Op 6 december is mijn tweede achterkleinkind Ruben geboren.” Trots laat ze een foto zien van hem zien. “Dat maakt me heel blij.

Tekst: Simone Pastoors
Foto: Martie Seesing

Steun Bergh in het Zadel

Samen gaan we voor meer tijd.
Word Ambassadeur, steun een actie of doneer ons éénmalig.

Doneren