Wilbert Esselink in het Zadel

Vanaf 1991 ben ik betrokken bij Bergh in het Zadel en de fietstochten. Alleen de eerste eendaagse monsterfietstocht van 300 km van Klothen naar ’s-Heerenberg heb ik als toeschouwer ervaren, maar door het enthousiasme van initiatiefnemer Alois Klosterboer en mijn zwager Peter van de Riet ben ik besmet geraakt met het virus van Bergh in het Zadel. Eerst als fietser en later als bestuurslid.

Eerlijk gezegd is fietsen niet mijn hobby, maar samen iets doen aan de rotziekte kanker was mijn drijfveer om mij op te geven voor de fietstocht in 1992 van het Oostenrijkse Schwoich (bij Kufstein) naar ’s-Heerenberg. Tijdens deze schitterende tocht werd mij duidelijk dat het niet bij een keer zou blijven. Zo heb ik de fietstochten Ronde door Nederland in 1995, Lillehammer (Noorwegen) in 1999, Grenoble (Frankrijk) in 2003 en de Vijflandentocht in 2007 meegefietst.

Na de evaluatie van de tocht in 1995 ben ik bestuurslid van de Stichting Bergh in het Zadel voor de kankerbestrijding geworden. In eerste instantie als PR man, contactpersoon voor het KWF en het UMC Radboud ziekenhuis en vervolgens verzorg ik diverse jaren samen met Wietze Bosga de financiën van Bergh in het Zadel als penningmeester.            

Voor de Oranjetocht in 2011 had ik te weinig kilometers gemaakt om van deze zware tocht te genieten. De organisatie groeide steeds meer en de (bestuurlijke) voorbereidingen en sponsorgelden namen toe. De combinatie fietsen en organiseren lukte mij niet meer en ik besloot om als begeleider mee te gaan. Logistieke zaken, kamerindeling van de renners en begeleiders en diverse andere taken kwamen in de plaats van het fietsen. Minder uitdagend, maar zeker zeer zinvol.

De fietstochten zijn verschillend en niet met elkaar te vergelijken, maar tijdens iedere tocht zijn wij steeds een grote familie met een gezamenlijk doel. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en motivatie om deel te nemen. Helaas zijn ook in mijn omgeving diverse personen overleden aan kanker of hebben met deze ziekte te maken. Met Bergh in het Zadel hoop ik een bijdrage te leveren zodat middels de onderzoeken naar diverse vormen van kanker de kankerpatiënten beter worden en de ziekte kanker op termijn verdwijnt.    

Bergh in het Zadel is een schitterende organisatie die met diverse activiteiten en steun van Ambassadeurs, sponsoren en vrijwilligers gelden inzamelt voor het onderzoek naar kanker. Na de tocht in 2019 naar Dresden hopen wij de opbrengst van de vorige tocht ad € 1 miljoen te overtreffen. Hierbij is iedere (geldelijke) bijdrage van harte welkom.