Vrijdag start fietstocht Bergh-Leipzig-Bergh

19-05-2019

Vrijdagmorgen, 24 mei, om acht uur lost burgemeester Peter de Baat van de gemeente Montferland in ’s-Heerenberg het startschot voor de negende fietstocht van Bergh in het Zadel. Dit jaar gaat de tocht naar Leipzig in de voormalige DDR en vandaar weer terug naar ’s-Heerenberg, waar de bijna negentig renners en de ruim twintig begeleiders op zaterdag 1 juni om 14.00 uur weer op het Stadsplein terug zullen komen.

De 1.365 kilometer lange fietstocht heeft ten doel geld in te zamelen voor onderzoeken voor de kankerbestrijding. De twee grootste projecten, die dit jaar gefinancierd worden, zijn ‘Therapie-resistentie acute leukemie bij kinderen’ van het Prinses Maximaziekenhuis in Utrecht en ‘Combinatie van Radio- en Immunotherapie’ een onderzoek van het RadboudUMC in Nijmegen.

Extra onderzoek
Dat laatste onderzoek werd dit jaar toegevoegd, toen bleek dat het benodigde bedrag van €490.900 voor het eerste project al binnen was. In overleg met huisarts Bart Timmers werd het tweede project gekozen, waarvoor €313.250 nodig is.

Heel bijzonder is het dat de twee artsen, die het eerste onderzoek leiden, Dr. Roland Kuiper en Dr. Frank van Leeuwen als fietser deelnemen aan de tocht van Bergh in het Zadel. Beiden zijn werkzaam in het Prinses Maximaziekenhuis.

Dagelijks wordt op de website en op facebook verslag gedaan van de rit naar Leipzig en terug. Ook Optimaal FM en Regio 8 gaan ruimschoots aandacht aan de enorme fietsklus besteden.

Vier jaren geleden was de totaalopbrengst van de activiteiten van BIHZ iets meer dan één miljoen euro. De verwachting is dat dit keer de 1,2 miljoen gehaald zal worden. Het eindbedrag zal zaterdag 1 juni op het Stadsplein bekend gemaakt worden. Het totaalbedrag komt niet alleen van het fietsen, maar ook van de golfdagen, de Ambassadeurs van Bergh in het Zadel, van concerten van ondermeer de Barghse Jonges en heel veel andere mooie acties.

Pro deo
Bij de enorme opbrengst van Bergh in het Zadel telt ook mee dat iedereen pro deo mee doet. Dat geldt ook voor de fietsers, die hun verblijfkosten en de kleding zelf moeten betalen. Daarnaast moet elke renner minimaal 1500 euro aan sponsorgeld binnen brengen. Wie Bergh in het Zadel nog extra wil steunen kan heel gemakkelijk via de doneerknop een bedrag storten.

De route van dit jaar begint zoals gewoonlijk op het Stadsplein te ’s-Heerenberg, waar om 8.00 uur dus het startschot gelost zal worden voor de eerste etappe naar Bielefeld. Achtereenvolgens worden dan de volgende etappeplaatsen aangedaan: Braunschweig, Halle, Kretschau, Tambach Dietharz; Bad Hersfeld, Winterberg, waar de Barghse Jonges een concert zullen geven, Dülmen, en dan ’s-Heerenberg. Daar zal de caravaan om 14.00 uur aan komen en zullen de renners op twee podiumwagens gepresenteerd worden en zullen enkele cheques uitgereikt worden. Voor de muzikale omlijsting zorgt zaterdagmiddag dweilorkest De Wiksbössels.

foto's: Robin Sommers